Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ODRŽANA TEORETSKA NASTAVA O OPASNOSTIMA PLAMENIH UDARA

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Kako smo najavljivali, danas je započela teoretska obuka vatrogasaca o opasnostima plamenih udara (Flashover). GALERIJA SLIKA

U vatrogasnom domu DVD Sveta Nedelja njih 12-torica, članovi DVD Sveta Nedelja, Strmec, Rakitje, Kašina i Vugrovec Donji uz stručno predavanje Maria Rogine, Tihomira Varge te Gorana Batušića prošli su teoretsku nastavu o plamenim udarima sa osnovnim ciljem uvježbavanje vatrogasaca za prepoznavanje i načine sprječavanja naglih razbuktavanja (tipa flashovera i backdrafta), ovom se obukom učinkovito uvježbavaju i druge, za vatrogasce životno važne stvari, sve kroz niz predavanja i praktičnih vježbi.

Image and video hosting by TinyPic

U prvom dijelu predavač je bio Tihomir Varga koji je polaznike upoznao sa predavanjima te im pojasnio što ih čeka.Predavanja su podijeljena u više cjelina: uvodno predavanje, teorija gorenja i gašenja, ekstremni oblici ponašanja požara, teoretski osvrt na ponašanje u simulatoru, sigurnost u simulatoru, čitanje požara te rad s mlaznicama.

U drugom dijelu predavanja Mario Rogina objasnio je značenje plamenih udara te čitanje dima ,dok je u trećem dijelu Goran Batušić pojasnio sami rad i postupak u simulatoru gdje se sve svodi na timski rad i disciplinu.

Nakon ručka krenulo se na poligon ispred vatrogasnog doma gdje su Tihomir Varga ,Goran Batušić i Dario Kezerić prezentirali demonstraciju Flashover kutije na kojoj se pokazuju sve stvari koje će se raditi i u Simulatoru i koje su se naučile na teoretskom dijelu. Osim kutije vježbalo se sa mlaznicom,njezinom pravilnom korištenju,vrste mlaza i protoka vode na mlaznici što je u požaru zatvorenog prostora izrazito važno.

Polaznici su se dobro snašli u ovakvim situacijama te nisu krili zadovoljstvo sa prikazanom obukom te nestrpljivo očekuju sljedeći vikend kada će sve ovo moći isprobati i u simulatoru plamenih udara u Ivanić-Gradu.



Post je objavljen 16.05.2009. u 20:15 sati.