Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/protivnasilja

Marketing

Nagraditi i na naslovnicu staviti svako dijete koje je učinilo dobro

(Prenosimo clanak by:
Anita Končar, Vjesnik, 16.5.2009.)


Djeca na televiziji vide 200.000 nasilnih scena

Više se ne mogu tolerirati naslovnice u medijima na kojima ključna mjesta zauzima nasilje u školama. Želimo da svako dijete koje je učinilo dobro bude nagrađeno i da je na naslovnici, rekao je ministar Dragan Primorac
Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac otvorio je u petak Konferenciju o prevenciji nasilja među djecom i mladima »Nacrtaj mi osmjeh - gradimo svijet bez nasilja«. Riječ je o skupu kojem je cilj potaknuti javnu i stručnu raspravu o tome kako svi društveni čimbenici mogu pridonijeti stvaranju sigurnijeg i tolerantnijeg svakodnevnog društvenog okružja u kojem djeca žive i odrastaju.

»Škole moraju poraditi na komponenti socio-emocionalnog učenja te odgojnoj komponenti, a tom području posvetit će se i velik segment u izradi nacionalnoga kurikuluma«, rekao je ministar. Naglasio je da se više ne mogu tolerirati naslovnice u medijima na kojima ključna mjesta zauzima nasilje u školama.
»Želimo da svako dijete koje je učinilo dobro bude nagrađeno i da je na naslovnici«, rekao je Primorac dodajući kako je velika odgovornost i na roditeljima, a ne samo na školama. Ministar je izjavio kako je skup uvod u Nacionalnu strategiju u sklopu koje će vodeći stručnjaci pomoći državi da se završe procesi kako bi Hrvatska postala zemlja bez nasilja.

»Nasilje nije oblik ponašanja u normalnim državama, stoga ako s prevencijom ne krenemo u osnovnim školama, nemamo to šanse kasnije korigirati«, rekao je Primorac.

Na skupu je sudjelovao i profesor Mark Greenberg sa Sveučilišta Pennsylvania te profesori Josipa Bašić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba i Danijel Labaš s Hrvatskih studija.

Labaš je kazao kako smatra da bi se u osnovne škole trebao uvesti predmet medijske pedagogije.
»Djeca tjedno pred televizorom i pred računalom provedu oko 45 sati, pa se moramo pozabaviti kvalitetom tih medija«, rekao je Labaš.

Prema nekim podacima, djeca do svije 18. godine vide oko 200.000 nasilnih djela na televiziji, od čega je 40.000 teških ubojstava.

Više od 300 programa prevencije
Prema riječima ministra Primorca, Ministarstvo podupire više od 300 programa udruga koji se tiču prevencije. Istaknuo je kako su uz to pokrenute i konkretne akcije, poput Nagrade »Luka Ritz« za učenike koji promiču toleranciju. Naglasio je da je od 2004. godine do danas nasilje u školama u padu za više od 25 posto, što je dobar pokazatelj, ali ne i zadovoljavajući.

Ministar odgovara za cijeli sustav, a za fakultet onaj tko ga vodi
Zamoljen da komentira zahtjeve studenata za besplatno obrazovanje, ministar Primorac je rekao kako će unutar Hrvatske, osim besplatnog osnovnog i srednjeg obrazovanja, kojem prethode i ustavne promjene, i visokoškolsko obrazovanje biti jednako dostupno i besplatno za sve one koje ispune kriterije.
»Studenti koji ispunjavaju svoje studijske obveze i imaju određen broj ECTS-bodova, imaju pravo na besplatno obrazovanje«, rekao je Primorac. Govoreći o studentskim prosvjedima, kazao je kako je to njihovo demokratsko pravo. Na pitanje smatra li se odgovornim za trenutačnu situaciju i studentske demonstracije, ministar je rekao da ako ima 170.000 studenta i jedna skupinu studenta na Filozofskom fakultetu, naravno da je za stanje na Filozofskom fakultetu odgovoran onaj tko vodi taj fakultet, dok je ministar odgovoran za cijeli sustav.



Sad ste vi na redu, sto mislite o ovom clanku i ideji?



Post je objavljen 16.05.2009. u 17:45 sati.