Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paluba7

Marketing

Jednostavno: Lenny!

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 15.05.2009. u 21.00 h

Lenny (1974.)

Photobucket

Režija: Bob Fosse
Scenarij: Julian Barry
Uloge: Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck, Frankie Man

Biografski film o američkom komičaru Lennyju Bruceu (1925.-1966.). Usred mračnog doba filma, Bob Fosse je snimio vjerojatno jedan od fotografski najimpresivnijih filmova 1970tih. Cijeli film je koreografski i vizualno moderan, nekako "plesan". Jedan je od samo dva Fosseova filma koji nisu mjuzikli, i to u formi polu-dokumentarca s ispovijestima i flashbackovima. Sličnom se vratio kasnije u svom poluautobiografskom filmu "All That Jazz".

Photobucket

U filmu se radi o kratkom razdoblju 1950tih do 1966. za vrijeme uspona i vrhunca karijere Lennyja Brucea, jedinstvenog stand-up komičara koji je uzeo za svrsishodno da postane pravi socijalni komentator i satirist. Na sceni je bio vulgaran, ismijavao socijalne norme, vrijeđao socijalne skupine...često je bio uhićen usred nastupa, zabranjen mu je nastup u nekolicini američkih gradova, a po klubovima je redovito bilo prisutno nekoliko policajaca na čiji račun se uvijek znao dobro nasprdati.

Photobucket

Lenny je smatran pravim jazzistom među komičarima. Pričao je spontano i na temelju slobodnih asocijacija, bez mentalnih blokada i cenzure kojoj, na žalost, ipak nije mogao izbjeći.

Photobucket

Zanimljivo je koliko je Lenny prošao sudskih procesa radi stvari na koje se danas nitko živ ne bi niti okrenuo, ali ako ima neke utjehe u svemu, grad New York mu se 2003. posthumno ispričao zbog presude radi opscenosti. (prva takva isprika u povijesti New Yorka).

Lenny je bio nominiran za Oscare za najbolji film i najboljeg redatelja.

Post je objavljen 14.05.2009. u 10:59 sati.