Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Participacija na inzulin...

I to se dogodilo!

Danas sam u ljekarni platila participaciju Maloj za inzulin!

Svojednobno, prije nekih par mjeseci mi je šogorica poslala link na tekst kako su Levemir - dugodjelujući inzulin (u obliku jednokratnih aplikacija pen-a) bacili u listu lijekova koji se doplaćuju. Bez obzira što se dotičnim Levemirom regulira i dijabetes kod određene populacije djece, koja su kao takva oslobođena bilo kakvih participacija!

U tom trenutku mi to nije bilo tako bitno jer smo tek bili na početku "borbe" sa intenziviranom terapijom. I jer smo u frižideru imali dovoljne količine Levemira. A sad je račun došao na naplatu..

Kao prvo, naša liječnica nije ništa spomenula kada mi je jučer ispisala recept. Možda je zaboravila. Možda nije smatrala važnim da mi to kaže.

Drugo, koliko sam ja upoznata, sva djeca - dijabetičari na intenziviranoj terapiji u Hrvatskoj su na kombinaciji NovoRapid + Levemir (brzodjelujući i dugodjelujući inzulini koji se daju po određenom "ključu" - prvi uz hranu - računanje ugljikohidrata u obroku + korekcija zbog visine šećera u krvi i drugi dva puta na dan kao "baza") pa mi nije jasno zašto se nije našao modus u HZZO kako bi djeca dijabetičari bila oslobođena plaćanja participacije.

U Hrvatskoj je trenutno od ukupne količine djece dijabetičara (par tisuća), jedno trećina na intenziviranoj terapiji. Pa se ovdje ne radi o nekoj velikoj uštedi novaca. Možda par tisuća do desetak tisuća kuna na godinu, ukupno. Ovako odokativno rečeno.

Treće, nisam pedijatar - dijabetolog, čak nisam ni medicinske struke pa ne mogu i ne želim razmišljati o promjeni terapije mojeg djeteta. Smatram da je njezin liječnik taj koji je najkompetentnja osoba za odabir lijekova i promjenu terapije (doduše, naravno da smo mi roditelji i sad - kako raste - sve više i Mala ti koji će sudjelovati svojim mišljenjem i provedbom terapije koji se "zada" u bolnici na godišnjoj kontroli i na redovitim tromjesečnim kontrolama kod njezinog liječnika), ali nismo kompetentni da sami mijenjamo lijekove, pogotovo ovisno o situaciji na tržištu lijekova.

I za kraj, da ne mislite da sam sad nešto strašno ljuta, jer se radi o 40-ak kuna za kutiju inzulina koji je otprilike jednomjesečna količina. Mi smo roditelji koji su odlučili pružiti najbolju njegu našem djetetu na način da privatno idemo na redovite kontrole kod najboljeg dječjeg pedijatra - endokrinologa u Hrv. (naravno da smo mogli odlučiti i opciju sa uputnicom kod dodjeljenog liječnika - i ne velim da bi on bio loš!), tako da za te preglede izdvajamo nekih 1.000 kuna godišnje.

No, nekako se tužno osjećam da je liječenje i medicinska njega djece došla do trenutka kada je potrebno izdvajati novce. Za participaciju lijekova!



Post je objavljen 13.05.2009. u 17:28 sati.