Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slijedime

Marketing

Kristov mir (Iv 14, 27-31)

U današnjem čitanju evanđelist Ivan nam govori o jednom od najvećih darova kojeg nam je Isus dao. Govori o miru. Isus kaže svojim učenicima:„Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem“. Isus je znao što će se dalje dogoditi, da on treba izvršiti svoje poslanje do kraja i nije želio da njegovi učenici budu u strahu, te im govori:“Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši“.

Kakav je mir koji nam Isus daje? Kako shvaćamo i doživljavamo taj mir?

Isus sam kaže da to nije mir kakav svijet daje. Ako tražimo mir kakav svijet daje, na način na koji se po današnjem shvaćanju može biti u miru jer npr. sve ide dobro, nema protivština ili su možda naše želje zadovoljene, sigurno je da nećemo nikada biti u miru ili će naš mir biti tako krhak i kratkotrajan. Najvažniji razlog zašto uvijek možemo biti u miru za one koji slijede Isusa ne dolazi od svijeta. Mir dolazi kao posljedica povjerenja u Isusovu riječ. „Moje kraljevstvo nije odavde“ kaže Isus (Iv 18, 36), te ni mir koji nam on daje nije onaj koji svijet daje. Isus nam daje evanđeoski mir koji nema nikakve veze s neosjetljivošću, neosjećajnošću ili nekom ravnodušnošću. To je mir koji je posljedica povezanosti s Bogom, urednim odnosom sa samim sobom i svima oko sebe. To je mir koji potkrepljuje ljubav i istinske osjećaje za bližnje. To je mir srca. Jedino mir srca oslobađa nas od nas samih i čini nas osjetljivima prema drugim ljudima. To je mir koji naša srca čuva od svijeta iako živimo u svijetu.

Kad se Isus rodio u betlehemskoj štalici, anđeli i vojska nebeska objavili su pastirima i cijelom svijetu da se rodio Spasitelj svijeta govoreći: Slava Bogu na visini i na zemlji Mir ljudima miljenicima njegovim. Anđeo je navijestio da je Bog došao na zemlju da donese pravi istinski mir, da ljudima – miljenicima svojim donese potpuno zdravlje duše i tijela.

Čitajući poslanice svetog Pavla možemo vidjeti da uvijek započimaju s njegovom željom da svi koji ih čitaju ili slušaju prime milost i mir od Boga, Oca našega i Gospodina Isusa Krista. Veliki Apostol je dobro znao koliko je u ovom uzburkanom svijetu ljudima potreban pravi i istinski mir. A taj mir može dati jedino i samo Knez Mira, Isus Krist

Vjerujući svakoj riječi koju je Isus rekao i vjerujući njegovim obećanjima možemo uistinu zadobiti njegov mir. Uzmimo npr. u životu kada vjerujemo nekoj osobi i ta osoba nam kaže da će nam nešto učiniti mi uopće ne sumnjamo i u vezi toga smo mirni kao da se to već dogodilo. Koliko nam znači povjerenje u tu osobu.

A da se zapitamo kakvo je naše povjerenje u Isusa? Vjerujemo li Isusu i pouzdajemo li se u njega i onda kada lađa našeg života plovi po uzburkanim valovima? Je li i tada mir Kristov u nama ili ipak tonemo? Često u takvim situacijama zaboravimo da trebamo ostati u Isusu i da trebamo zadržati njegov mir u sebi. Tada dopuštamo sebi da se uznemirimo i ne možemo se više lako zaustaviti. Dopuštamo tada knezu svijeta da u naše srce posije uznemirenost. A Isus nam govori neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši. Knez svijeta protiv njega ne može ništa jer Isus je pobijedio svijet. (usp. Iv 16, 33). I zato nema mjesta očaju. Isus je pobijedio svijet i mi smo u njegovoj pobjedničkoj ruci. I ne treba da strepimo ni pred čim što će doći ili nas može zadesiti u ovom svijetu. U kušnjama koje prolazimo u ovom svijetu Isus nam daje snagu da izdržimo. Ako uistinu vjerujemo Isusu i ostajemo s njim povezani onda će i njegov mir biti u nama.

Sami sebe ispitujte jeste li zbilja u vjeri? Sami sebe istražujte! Ili ne poznajete sami sebe da je Isus Krist u vama? (2 Kor 13, 5) Ispitajmo svoje srce. Ako u njemu stanuje uznemirenost i nepovjerenje molimo našeg Gospodina da nas ojača u vjeri da bi se tako i njegov mir u nama nastanio.

Onomu pak koji snagom u nama djelatnom može učiniti mnogo izobilnije nego li mi moliti ili zamisliti – Njemu slava u Crkvi i u Kristu Isusu za sva pokoljenja vijeka vjekovječnoga! Amen. (Ef 3, 20-21)

Ljiljana


Post je objavljen 12.05.2009. u 21:26 sati.