Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdmladostsisak

Marketing

VATROGASNA KARAVANA 09.05.2009.g.

U prekrasno mirno i sunčano jutro 9-toga dana mjeseca Svibnja godine 2009. prolomi se rezak i upozoravajući zvuk sirene u prigradskom sisačkom naselju Greda. U prvi mah stanovnici Grede ozbiljnih lica okrenuše se u smjeru nadolazećih zvukova uzbunjujućih sirena s pitanjem u mislima što se to tu oko nas događa. Ozbiljna i zabrinuta lica mještana već u drugoj minuti trajanja alarma zamjeni vedar izraz i osmjeh, jer «krivce» za ovu iznenadnu jutarnju «buku» odmah prepoznaše.
Prepoznaše svoje vatrogasce koji s vedrinom i osmjehom na licu, ali odlučno i poslovično žustro, u svojim vatrogasnim vozilima skupiše se ispred mjesnog vatrogasnog doma. Sirene utihnuše, motori vatrogasnih vozila, njih 21 prestadoše s radom, a 80-tak okupljenih vatrogasaca uredno opremljenih u svoje radne odore zauzeše prostranu dvoranu vatrogasnog doma Greda. Stisak ruke starih prijatelja, kratka pitanja i odgovori o svakodnevnici, vesela zadirkivanja i žamor u Sali naglo prekinu, a tko drugi nego opet vatrogasac. Prvi po funkciji vatrogasac Vatrogasne zajednice grada Siska Ivica Šolaja, poslovično stroga izgleda i profesionalnog držanja podignutom rukom označio je da želi nešto reći.U tišini vatrogasnog doma odjekuju riječi koje govore o svrsi i namjeri današnjeg okupljanja sisačkih vatrogasaca.
Ovdje na mjestu završetka naše prošlogodišnje tradicionalna aktivnosti u mjesecu zaštite od požara, ponovno započinjemo našu akciju pod našim starim poznatim nazivom «Vatrogasna karavana». Započinje se postavljanjem plakata HVZ-a na vatrogasna vozila (zapovjedna, navalna specijalana), koja sudjeluju u karavani. Na ovim plakatima sadržan je prigodni tekst s općim informacijama iz zaštite od požara namijenjenim za stanovništvo. Formira se «Vatrogasna karavana» koja će u skladu pravila međusobnog rastojanja vozila i brzine kretanja obići sva prigradska naselja, grad Sisak, kao i sva ostala mjesta na području grada Siska. Brižljivo su i strogo ponovljene upute pridržavanja svih pravila vatrogasne službe i komuniciranja preko radio veza kojima su sva vozila opremljena.
Određeno je vodstvo čela i začelja karavane koji su brinuli da je karavana uvijek kompletna i da se pravilno odvija zacrtani zadatak. Za prolaz karavane kroz gradski i prigradski promet pobrinuli su se poslovično dobri vatrogasni suradnici i suputnici u intervencijama prometni policajci. Na svojim prepoznatljivim plavo-bijelim motociklima i uz primjenu prometnih pravila bez greške popratili su vatrogasnu karavanu kroz gusti promet prigradskih naselja i grada Siska.
I tako odoše štićenici Sv. Florijana na još jedan preventivni zadatak pod geslom «bolje spriječiti nego gasiti», a ako i kojim slučajem negdje plane, opet smo tu od davnina s vječnom namjerom, «Vatru gasi brata spasi». Pokazaše vatrogasci sisačke Vatrogasne zajednice svojim sugrađanima svoja spremna vozila, svoju opremu i svoje dobre namjere u zaštiti i očuvanju ljudi, imovine i okoliša od požarnih ugroza. Podijeliše stanovništvu sve pripremljene letke pomoću kojih u najkraćim rečenicama podsjećaju na važnost svih i na svakom mjestu primjene zaštite od požara.
Bučnim sirenama sa svojih vatrogasnih vozila najaviše vatrogasci svoj dolazak u svako mjesto Siska i Posavine, poručiše stanovništvu, tu smo, pogledajte nas, i neka se zna, ako zatreba spremni smo. Svi su shvatili jasnu i prepoznatljivu svibanjsku protupožarnu poruku vatrogasaca i uz veselo mahanje uzdignutih i ispruženih ruku ispratili svoje vatrogasce na daljnjem putu prema njihovim odredištima.
Karavana je u svome pohodu s 21 vatrogasnim vozilom prošla oko 200 kilometara puta i obišla sva najudaljenija mjesta svoje zajednice. Uz put se karavana planirano zaustavljala kod određenih vatrogasnih domova. Tu se predahnulo uz osvježavajuće piće, provjeru opreme i kratke prigodne razgovore. Dobri domaćini kako to vatrogasci uvijek znaju biti, pobrinuli su se za predah karavane uz gablec s nogu u DVD-u Mladost Sisak. Usputna 5-minutna osvježenja srdačno su pripremili, DVD Greda, Stara Drenčina, Budaševo, Preloščica, Čigoč, Lonja i Sisak. Završetak i analiza karavane planirano je uz završni domjenak, obavljena u DVD-u Veliko Svinjičko, gdje se u prirodnom okružju zelenila, hladovine i vrijednih domaćina, konstatirao dobro obavljen vatrogasni zadatak, koji se kao takav svake godine nastavlja.
Svim sudionicima karavane izrečena je otvorena pohvala za uzorno odrađen zadatak. DVD-eima koji su u ulozi domaćina na putu karavane osigurali predah uz pripremljene prigodne ponude dodijeljena je ocjena IZVRSTAN. Zahvala pripada i organizatorima izvrsnog predaha uz gablec, kao i završnog domjenka. Otvoreno je izrečena zahvala prometnoj policiji Siska kao i radio Sisku na izvanrednoj suradnji.
Tako je vješto obavljena i sretno završila na zadovoljstvo svih, još jedna «Vatrogasna karavana» Vatrogasne zajednice grada Siska.







Post je objavljen 12.05.2009. u 19:26 sati.