Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

touch of gold ... and golden touch ...

Photobucket
photo by LooKSee, na Ptičici, poGleDajte ....


thanks for upload, lazy

Zalazak sunca i zlatni trag na vodi.
Taj me prizor uvijek podsjeti na priču koju mi je, davno, ispričala baka Aurela. Sjedile smo na klupici na dravskoj obali, a sunce je, opraštajući se s danom, pružilo zlatnu stazu po vodenoj površini. Tada, te večeri, moja zlatna Aurela ispričala mi je priču o kralju koji je krenuo čamcem, po zlatnom tragu, i stigao u čudnovato kraljevstvo u kojem je sve od zlata. Zasljepljen zlatnim sjajem, poželio je da može, dodirom ruke, sve pretvoriti u zlato. I, kao što to biva u pričama, želja mu bijaše ispunjena. Vrativši se kući, u svoje kraljevstvo, kralj je ustanovio da njegov dodir doista sve u zlato pretvara. Dodirnuo je stol, zidove, strop ... i zlato je zablistalo. Dotakao je posuđe, mramorne statue, slike na zidu ... i sve što mu je bilo nadohvat. Zlato, zlato, zlato! Nitko bogatiji, moćniji, sretniji od njega. A tada mu priđe njegova kćer, zlatokosa princeza, i kralj poželi kćerine zlatne kovrčice pogladiti.
Na očev se dodir nasmiješena djevojčica u trenutku preobrazila u zlatnu statuu. Blještavu, sjajnu, skupocjenu ... no mrtvu. A kad je očajni kralj posegnuo za čašom vina da u vinu utopi tugu, i čaša i rumeno vino u njoj pretvoriše se u zlato. Zalud je kralj poželio da nikad nije poželio ... bilo je prekasno. Umro je u usamljenosti svoga pohlepnog srca, od gladi i žeđi, okružen zlatnim zidovima svoje pohlepe.

Dakako, prepoznali ste priču i njezinog junaka, kralja Midasa. Pominje ga i Ovidije, u Metamorfozama a Herodotus kazuje kako je Midas uz zlato, bio i veliki ljubitelj ruža, pa su njegovi ružini vrtovi bili nadaleko poznati.

...

Razmišljajući danas o priči, pomislih kolika je razlika između 'dodira zlata' i 'zlatnog dodira'. Dodir zlata često u čovjeku uspije dodirnuti ono najgore - lakomost, gramzljiivost, bezobzirnost, sebičnost ...
No, nasreću, postoje i zlatni dodiri. Polja puna zlatnih narcisa, u proljeće. Nijanse zlatnog u jesenjem lišću, zlatni sok u bobama grožđa. Zlatni sunčevi titraji na dragome licu. Odsjaji zlata u nečijoj kosi, zlatne iskrice u šarenici oka ... I pogled koji ti u kosu, prošaranu srebrom, zlato vrati. I dodiri zlatni, oni kojima voljenu put u zlato pretvoriš, kad je dodirneš ...

Zlatni bljesak sunca na vodi, u mojem unutarnjem oku, kao staza i putokaz, kao svjetionik. Poželim ukrcati se u orahovu ljusku, razapeti jedro i zaploviti prema zlatnoj svjetlosti. Zaploviti u svjetlost, stopiti se sa zlatnom svjetlošću, u svjetlost se pretvoriti. I svijetliti, onomu koga volim. Ljubav je doista 'like a golden touch'.
Oživi sve što svojim zlatnim prstima dodirne.








Post je objavljen 13.05.2009. u 00:01 sati.