Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nesvrstani

Marketing

Reality show: Izbori 2009. - (Županijo najmilija, za te ću se kandidirat i ja)

Nesvrstani.org

I dok u izborima za župana vlada prava nestašica kandidata, u izboru za vijeće županije prava je poplava kandidatskih lista. Njih čak devet naslagalo se na listiću i imat ćemo posla dok ih sve pročitamo u onoj kapunjerici na izbornom mjestu sljedeće nedjelje.
Na prvome mjestu je lista koalicije ASH i Splitske stranke umirovljenika čiji je nositelj Mate Buljubašić. Jedino što znam o ovome je da je prezimenjak onoga Buljubašića što putuje u svemir. Listu su formirali gotovo isključivo od Splićana, uz tek dvoje-troje Bračana i jednoga Imoćana. Bojim se da je to malo za bitniji utjecaj u ostatku županije.
Druga lista je ona od Hrvatske demokršćanske stranke koju predvodi ugledni splitski psihijatar Goran Dodig. Nikad mi nije bila jasna potreba liječnika, a napose psihijatara da se bave politikom. Kako to loše može krenuti kad se oni uhvate politike svjedoci smo bili u bliskoj prošlosti. Šjor Dodig je okupio ekipu sastavljenu od zanimljivih likova: drugi je Petar Kaćunko - živopisni bivši predsjednik općinskog vijeća Dugoga Rata koji je tu funkciju izgubio kad se iznebuha priselio u Omiš, a treći Metod Jurišić – čovjek koji je imao kontroverznu ulogu tijekom Kutline ofanzive i okupacije Slobodne Dalmacije devedesetih godina. Ostali članovi liste uglavnom su se rasporedili po sjevernom dijelu županije, pa je tako Omiš najjužniji grad koji daje kandidate za ovu listu.
Kruno Peronja je nositelj HDZ-ove liste načinjene u koaliciji s HSS-om i HSLS-om. Tu su sve provjerena hdzovska imena županije od Nenadića, Marasovića, Nosića i Klarića, a među njima je i ravnatelj makarske osnovne škole, moj stari profesor Andačić kojem su zločesti učenici tada bili nadjenuli ime po jednom liku iz crtanog filma. Ko zna, zna... Osim njega, s Rivijere na ovoj listi, koja će najverojatnije opet pokupit najviše glasova, je samo stanoviti Vice Oršulić iz Baške Vode.
HSP i HČSP su u koaliciji i njihovu liistu predvodi Ivica Protrka o kojem sam pisao u prošlom postu. Na drugom mjestu je Ivan Lažeta, za kojeg se nadam da mu prezime nije i program. To ne bi bilo nikako dobro. Na ovoj listi od ljudi s Rivijere su Tučepijani Frančesko Čobrnić i Pero Šimić, makarski poglavar Željko Kovačić, te Podgoranin Zoran Jakić, jedini iz ovog mjesta koji se našao na nekoj od lista za županijsku skupštinu.
Drugu pravašku listu, onu HP i HPP-a predvodi Damir Ćosić, a na njoj je i mlada Makarka Faustina Julijana Stančić.
Da ne bi bilo sve do bola dosadno i da ne gledamo samo uniformirane partijske vojnike na listama (bilo lijeve, bilo desne) i na ovim izborima vesele nas pojave nezavisnih lista. Prva od njih je ona nositelja Slobodana Beroša, profesora na FESB-u koji je na svojoj listi okupio impozantnu ekipu intelektualaca među kojima je jedna magistrica , te čak šestero doktora znanosti. Kao kuriozitet ove liste navest ću zanimljivo ime koje sam pronašao na listi, a to je Ćiro Blažević, doduše ne onaj «pravi» Miroslav nadimkom Ćiro, nego čovjek koji se zaista zove Ćiro, a preziva Blažević, ali živi u Stobreču, a ne na privremenom boravku u Srednjoj Bosni.
Druga lista je prava poslastica, da ne kažem euro-kerum. Naravno nju predvodi jedan i jedinstveni, fantastični i famozni, car Ogorja i imperator Ramljana, neupitni gospodin, veliki Željko Kerum. Naravno da mu je kandidatura za splitskog gradonačelnika ovog puta bila prioritet, ali nije Kerum želio ostati kratkih rukava niti u matičnoj mu županiji. Lista nudi nekoliko zanimljivih i relativno poznatih imena. Doduše ovdje nema pjevačice Rozge koja se nalazi na Kerumovoj listi za vijeće Grada Splita, ali tu su glumac Filip Radoš, najpoznatiji po utjelovljenjima vlaških karaktera na malim ekranima kojeg je teško zamisliti u nekim drugačijim dramskim ulogama, te Edita Grubišić udata Amulić, bivša jugoslavenska plivačka reprezentativka, danas supruga pjevača Ive «Nasloni glavu na moju fudbalerku» Amulića.
I SDP zajedno s koalicijskim partnerima po ko zna koji put (uzaludno) juriša na HDZ-ovu splitsko-dalmatinsku utvrdu. Vodi ih Veljan Radojković, a od lokalnih partijaša s Rivijere tu su Silvana Glavina na visokom četvrtom mjestu, te Obrad Lalovac i Ante Letica koji se nalaze na pozicijama s neznatnim izgledima za ulazak u županijsku skupštinu.
Posljednja na biračkom listiću nalazi se lista Zelenih Hrvatske koju predvodi aktivist Lovro Rumora i ta mi se lista čini kao idealan kandidat za zaokruživanje. Teško da će dobiti više od 1% glasova, a u ovakvim strankama i listama teško da se mogu naći oni koji žele vlast pod svaku cijenu, pa i po cijenu gaženja po leševima i ljudskim sudbinama, jer se takvi vrlo brzo pronađu u onim «velikim» strankama. Na ovoj listi se nalazi i Vedran Sesartić, uz Jadrana Marinkovića najjači radio voditelj Dalmacije, te čovjek čije jutarnje ludorije na Radio Braču uvijek rado poslušam. Doduše imao je on i onu jednu političku mrlju kad je 1995. kao nezavisni vijećnik s liste Dalmatinske akcije prešao na HDZ-ovi stranu čime je, uz prelazak HSLS-ova gradonačelnika Nikole Grabića i još nekoliko gradskih vijećnika, među kojima je bio i kasniji notorni Hajdukov predsjednik Branko Grgić, HDZ preuzeo vlast u Splitu.
Bogat izbor, nema šta. I ovaj put ne sumnjam, koga izabrali, da ćemo opet pogriješiti.


Post je objavljen 11.05.2009. u 22:37 sati.