Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

Van utabanih staza – kanjon potoka Velika Belica

Ponekada se najveća iznenađenja skrivaju van poznatih i razvikanih tokova. Gorski kotar može nam ponuditi mnoštvo takvih predivnih mjesta.
Meni jedno od najdražih skriva se u dolini rijeke Kupe.

Putokazi u Kuželju Putokazi u Kuželju

Njena pritoka Velika Belica (postoji i mala) u svoji 5750 metara postojanja vijuga kroz prelijepi kanjon prepun skrivenih kutaka mira i spokoja.

Svoje GPS-ove, karte ili iskustvo usmjerite za početak prema Brodu na Kupi, mjesto koje se nalazi desetak kilometara od gradića Delnice. Tu nastavite slijediti Kupu, uzvodno do mjesta Kuželj.

Crkva u Kuželju Crkva u Kuželju

Tu ćete ostaviti svoje automobile i kod crkvice u Kuželju, upoznate se prvi put sa potokom Velika Belca. Tu je mnoštvo putokaza, no nemojte da vas prevare. U daljoj šetnji iste susretati nećete. No nikakav problem, sve je jasno i jednostavno.

Prvih nekoliko kilometara široki makadam idealan za šetnju ili vožnju biciklom slijedi ljeu obalu potoka. Zatim stižete do mosta sa kojeg ćete ugledati jedinu kuću u kanjonu. No vikendica od koje rastu zazubice. Nešto prekrasno.

Belca pogled niz potok Potok Velika Belica

Nakon nje se kanjon lagano produbljuje i uživajući u igri svijetla i lišća stižemo do kraja ceste. Tu je šumarske kućica te klupe na kojima možete odmoriti umorne noge.

Potok koji je rijetko kada dubok, ali mu je zato tijek postojan i tijekom ljetnih mjeseci tu prelazimo kako tko zna. Pazite na sklisko i klimavo kamenje.

Sada se nalazimo na otoku okruženi vodom. Staza je laka i nije pretjerano zahtjevna. No okružuje nas duboki kanjon čije su strane obrasle šumom. Cvrkut prica je intenzivan kao rijetko gdje. A sama igra sunčevih zraka, svijetla , vode i lišća koje treperi na vjetru stvara nevjerojatan ugođaj.

Belca Potok Belica

Nemojte žuriti, sjednite svako malo i prepustite se prirodi da vas obuzme. Baterije se ovdje pune nevjerojatnom brzinom. Živci se naglo smiruju a tlak pada. Uskoro priroda i svježi zrak napuni naša pluća …..
Spremni smo za dalje.

Na lijevoj obali potoka ugledati ćemo uvijek bogat vodom planinski izvor. Napunite vaše čuture i napijte se ove ledeno hladne izuzetno ukusne vode…

Belca pokrajni izvor Izvor

Tu bi bio kraj izleta. Kamene stijene, obrasle u debelu i mekanu mahovinu tvore pravi Japanski zen vrt. Voda se pojavljuje gotovo od nikuda.

No ukoliko se popnete do kraja vidjeti ćete ulaz u spilju. Potok Velika Belca izvire iz nje.Za sada je istražena tristotinjak metara i poprilično je zanimljiva. No bez vodiča i prave opreme nemojte ni pokušati ući.

Spilja na BelciSpilja - izvor Belice

Povratak je po istoj stazi. Prošvrljajte po obalama, kriju mnoštva lijepih detalja.. Dužina šetnice je oko 11 kilometara od Kuželja. Naravno ukoliko niste tip željan pješačenja skoro 2/3 puta možete ići i autom.

A ako pak imate bicikl mislim da je ovo jedna idealna staza za relaksirajuću vožnju.

Nakon izleta odmorite se u Brodu na Kupi. River pub i Zrinski su vrlo ugodna mjesta. No ukoliko ste gladni izbjegnite hotel Mance iz Broda, osim ako ne želite hranu upitne kvalitetete namirnica čekati satima. U Delnicama hotel Risnjak i lovački dom Delnice koji je okružen pravim malim zološkim vrtom nude odličnu i kvalitetnu hranu..

Ako vas zanimaju izleti u Gorskom kotaru posjetite našu stranu i pitajte nas što god vas zanima... www.rafting.com.hr
Više fotografija: SLIDESHOW
Belca profil šetnjeProfili šetnice

Neke fotografije i profil je napravio A.Domanovac

Post je objavljen 11.05.2009. u 19:06 sati.