Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/champselysees

Marketing

malo plandovanja malo kuhanja

Jučer smo bili u Varaždinu i uvijek se iznova oduševimo kako je lijep, čist, miran, ugodan sretan . Posjetili smo dragog prijatelja u franjevačkom samostanu. Vito je u početku malo nevoljko ušao unutra iako smo mu objašnjavali da je tu crkva gdje su se mama i tata vjenčali i gdje je on kršten i da mu je tu bilo prvo putovanje izvan Zagreba kad je imao samo 3 tjedna.
Nekako mu je unutrašnjost samostana bila previše mračna vjerojatno, iako je već bio unutra samo se ne sjeća. Gvardijan ga je prilično brzo razoružao, te pita od jabuka, te sokić, pa kutija Mozart kugli, pa nekakva plišana igračka, pa flomasteri, još jedni bomboni. Na kraju je otišao sam s njim u razgledavanje njihovog vrta, poslije još i na sladoled i kavu, plandovanje po njegovoj mjeri cerek.
Nakon toga 25 km dalje kod bake i dede koji su u ljetnoj rezidenciji (u vinogradu). Na kraju je ispalo poveće obiteljsko druženje jer su rođaci samo dolazili, tak je to na selu, nema najava, dođe kad kome paše, eh rolleyes.
Onda smo još otišli na sajam cvijeća koji je zapravo više sličio vašaru. Program je vodio Siniša Cmrk. Kud god se makneš izvan Zagreb, on vodi program, od viteških turnira do sajmova cvijeća.
Kroz veliku gužvu smo napravili jedan krug, vidjeli 2-3 zgodne stvari ali sve u svemu, ništa posebno no. Srela sam svoju najdražu sestričnu, malo popričali i to je to.
Vito je po svojoj želji ostao na godišnjem kod bake i dede, a mi doma.

U subotu je mužić napravio jedno fino mediteransko jelo, to su znali kuhati u jednom od cateringa gdje je radio.
Ne znam naziv ali recimo njoki na mediteranski.
Sastojci
šalša (napravljena od svježeg paradajza, svatko je napravi kako mu paše,netko stavi luka i češnjaka, netko ne, na maslinovom ulju naravno)
Junetina izrezana na kockice
Patlidžan izrezan na kockice
Junetina se uvalja u brašno i poprži u maslinovom ulju te doda u šalšu i sve se to krčka dok meso ne omekša.
Kockice patlidžana se isto uvaljaju u brašno i isprže na istom maslinovom ulju gdje se pržila junetina , pa doda umaku. Jelo je gotovo nakon par minuta (nije dobro a se patlidžani prekuhaju).
Skuhaju se (po mogućnosti domaći) njoki, procijede i ohlade pod vodom (mužev naputak, valjda da se ne razgnjecaju kasnije), dodaju u umak i promiješaju.
Jako fino njamiuz neku salatu, relativno lagano za nadolazeće vrućine.
Osnovni recept se može varirati na puno načina, mogu se dodavati razni začini, posuti parmezanom , koristiti druge vrste mesa, janjetina ili piletina npr.

Za desert smo imali Marin„portugalac“ koji sam radila napamet jer nisam mogla naći isprintani primjerak, a taman kad sam bila na internetu je nestalo struje tak da sam išla po sjećanju. No toliko sam ga puta već napravila da je ispao kak treba tj. nestao brzinom svjetlosti fino.
Struja je došla nakon sat vremena, tako da je kolač pečen tek nakon ručka (pećnica je na struju)









Post je objavljen 11.05.2009. u 13:18 sati.