Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Četvrt Opera

Pariška Opera je najveće kazalište za pjevane opere u svijetu. Izgrađena između 1862 i 1875. godine, tipična je građevina za razdoblje Napoleona III.

Mi smo ugledali Operu u daljini, i kao prošetat ćemo do nje, nije daleko. Šetali smo do nje 15 min, a ona je postajala samo veće i veća ispred nas.

U Parizu su sve zgrade velike i impozantne. Na prvi pogled ti se čini da su ti ispred nosa, a u principu su dosta udaljene - tolika je njihova veličina. Takvoj perspektivi pomaže i ravan put do svake zgrade, jer nema brdašaca i zavoja.



Opera je smještena na Boulevard des Capucines, a na tom istom bulevaru je i Oliympia, glazbena dvorana poznata po mnogim koncertima slavnih, naročito 60tih godina XX. stoljeća. Edith Piaf je imala svoj posljednji koncert baš u Olympiji.

Također, baš na tom bulevaru, 1895. godine, javno je prikazan prvi film ikada snimljen, a snimili su ga braća Lumiere - radnja se odvijala u Salonu Indien.

Fasada, kao i unutrašnjost Opere su fascinantni.





Mi smo samo 'obišli krug' oko Opere, trebalo nam je jedno pola sata za taj pothvat, a osim toga, znak za ulazak je bio malo zbunjujući zubo



Ulaz je 8 €, i preko dana je otvoreno za posjetitelje.


Okolina je isto tako fascinantna.

Naime, u ovoj četvrti su najpoznatije robne kuće, od kojih je Lafayette najpoznatija, najskuplja, ali definitivno i najljepša:



U njoj se nalaze trgovine svih poznatih dizajnera, svaki kat ima svoje artikle, od parfema, kozmetike, preko odjeće (odjeća za muškarce ima svoju zgradu), ali mene je najviše oduševio odjel sa hranom. Možete kupiti proizvode i začine kakve ste do sada mogli samo zamišljati cerek

Inače, cijela četvrt je poznata po živosti, poznatim kafićima (u kojima je Hemingway pio kavu), još poznatijim slastičarnama koje datiraju preko dva stoljeća.
Ovo je područje još uvijek poznato i kao novinsko središte, jer dugo vremena ovdje je bilo sjedište francuskog Le Monde, iako sada ima drugu adresu.

Arhitekt Haussmann je i ovdje ostavio jako dobar trag. thumbup



Post je objavljen 11.05.2009. u 11:01 sati.