Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ivanugrin

Marketing

Petrina gazi ljute protivnike

S južnog prozora moje radne sobe, već duže vrijeme, osobito kada zasvijetli u noći, na pročelju zgrade gdje se križaju Velebitska i Poljička cesta u Splitu, pogled mi puca na reklamu jedne banke s koje me himalajski promatra poznati alpinist Stipe Božić. Odnedavno, ispod Božićeva lika mogu vidjeti i poruku „Splite, ja te volin“, i onda mi viđenje onoga što je ispod toga zatvara krovna ploča prve zgrade u susjedstvu.
Dovoljno je biti tek normalno informiran da se vidi kako je predizborna lokalna kampanja duboko zagazila, te da nas, barem u Splitu, „tri najjača i najbogatija“ kandidata dočekuju sa svih strana, ozbiljnošću, osmijehom, ležernošću, čime sve ne, samo što još ne izlaze iz paštete, kako se svojedobno u predsjedničkoj kampanji svojoj protukandidatkinji rugao Stipe Mesić.
A o obećanjima koja se nude i što bi sve nakon prvog i drugog izbornog kruga - odnosno najkasnije iza 31. svibnja kad bi grad pod Marjanom trebao dobiti novog poteštata - u našem lipom Splitu trebalo obnoviti ili sagraditi, e pa time se ni jedan New York ne bi mogao posramiti.
Šalu ostavimo malo na stranu. Vremena su vrlo ozbiljna. Izbori jesu lokalni, za župane i gradonačelnike za koje po prvi puta u Hrvatskoj glasujemo neposredno, ali rezultati ovih izbora zacijelo će biti najbolji barometar o tome kako vodeće stranke stoje, osobito njihovi lideri i potencijalni kandidati za Pantovčak, ususret predsjedničkim izborima koji bi se trebali dogoditi početkom sljedeće godine. Tko će biti taj koji će Hrvatsku uvesti Europsku uniju, pitanje je više nego intrigantno.
Ne čudi stoga što su se u ovu kampanju debelo uvukli i Sanader i Milanović, i što je nepravomoćna presuda Branimiru Glavašu od ukupno deset godina zatvora za ratne zločine u Osijeku, koji su se dogodili još tamo početkom devedesetih, postala dio predizbornih igara u kojima se ne zna tko je kome veću štetu napravio.
Nije realno za očekivati kako će se prvaci HDZ-a i SDP-a u kontekstu ove lokalne kampanje negdje i osobno susresti i zakačiti, no činjenica je da je pravi sraz između te dvojice u bliskoj budućnosti sve izgledniji, i da je itekako otvoreno pitanje s kakvim će posljedicama to sučeljavanje završiti. Kako u perspektivi odnosa snaga na našoj političkoj sceni, tako i glede uloga koje će taj dvojac u nekoj novoj situaciji obnašati. Zasad se među njima sve svodi na malo visoke politike i niskih strasti.
Koliko se te strasti mogu oteti kontroli, pokazuju dosad najozbiljniji slučajevi „remećenja“ dobrih uzusa kad je u pitanju lokalna promidžba u ovoj našoj novoj Hrvatskoj. Na prvom mjestu radi se o plakatima koje je tiskala i izvjesila anonimna politička skupina ili pak pojedinac a na tim plakatima se vidi jednostavno „figa“, iliti ispruženi srednji prst iznad kojega stoji: ISPUNJAVAMO, a na dnu šake je logotip vladajuće stranke. Plakat je bio zalijepljen danima na zidovima i oglasnim pločama grada Šibenika i cijele Šibensko-kninske županije.
Sasvim neočekivano, u pomoć Sanaderovom HDZ-u ovih je predizbornih megdana svoje snage pridružio i šibenski biskup Ante Ivas. On je, naime, kao Ante Ivas imenom i prezimenom podigao građansku prijavu protiv nepoznatih autora i naručitelja plakata sa ispruženim srednjim prstom. Iako nije službeno potvrđeno, u šibenskim kuloarima autorstvo se pripisivalo načelniku Primoštena Stipi Petrini.
Što je autor htio poručiti, osim da je u najmanju ruku politički nekulturan, nije baš jasno. Međutim, biskup Ivas bio je više nego jasan: „Moj čin, moja reakcija i ono što sam učinio nema nikakve veze ni s politikom ni s dužnošću koju obnašam. Ti sramotni plakati ni sami nemaju veze s politikom. To je govor mržnje ispod svake uljudbene, moralne i etičke razine“.
Poručio je još uz to Ante Ivas kako se ni na koji način ne želi miješati u politiku i izbornu kampanju, te da bi isto postupio da je plakat s „figom“ bio usmjeren protiv bilo koje druge političke stranke ili pojedinca, odnosno da su njegovi motivi isključivo osobne i moralne naravi.
Nije nam poznato je li šibenski biskup reagirao na drugi uradak iz identične kuhinje, s time da u ovom slučaju nikakve dvojbe nema, jer u potpisu jednog još goreg plakata stoji Nezavisna županijska lista Stipe Petrine. Šibensko-kninsku županiju „ukrašavaju“ plakati te liste popunjeni zmijama kojima netko čizmom gazi glavu. A poruka je nevjerojatna: VRIJEME JE!?
Za što, tamanjenje zmija diljem županije, ili zazivanje aveta prošlosti, odnosno crne propagande iz Hitlerovih vremena, kad je na isti način kampanjom s motivom ubijanja zmija (Židova, komunista, bankarskog kapitala), na njemačkim izborima 1933. godine Joseph Goebbels na vlast dovodio naciste. Posljedice te izborne pobjede svima su znane.
U stvari, na ovaj Petrinin uradak trebao je prvi reagirati njegov koalicijski partner, nitko više doli Zoran Milanović, predsjednik SDP-a. Njegova je stranka zajedno s HNS-om i Nezavisnom listom Stipe Petrine, u koaliciji za ulazak u Skupštinu županije Šibensko-kninske. Očigledno, kad je u pitanju rušenje ljutog protivnika HDZ-a, kojeg bi trebala simbolizirati zmija sa sramotnih plakata, onda su, valjda, sva sredstva dopuštena, pa čak i neonacistička propaganda.
Da čovjek ne povjeruje sam sebi. I zdravoj pameti. Zoki, a i Radimir Čačić, zatvaraju oči pred neviđenim - na svim dosadašnjim izborima u Hrvatskoj, parlamentarnim, lokalnim, predsjedničkim - govorom nasilja, istrebljivanja i mržnje. Dapače, tome i kumuju, jer su s autorom koji potpisuje plakat, koalicijski partneri.
Autori raznoraznih političkih poruka često nisu niti svjesni što sve odašilju u javnost i na što su sve spremni da bi se dokopali samo komadića vlasti. Neki bi i s crnim vragom koalirali, kako bi mogli uživati u kolikoj tolikoj političkoj moći. Pitanje je na kraju, tko će to platiti. I odakle Stipi Petrini, kako se navodi u Nacionalu od 5. svibnja, 1,5 milijuna kuna za trošenje u predizbornoj kampanji!?
„Nekad besposleni meštar, danas imućni vlasnik stanova, kuća, kafića u Zagrebu i Primoštenu“, piše na istom mjestu, ne žali novca u izbornoj propagandi. Od nezavisnih kandidata ispred njega su samo Željko Kerum i Stipe Gabrić Jambo. Samo što se s njihovih plakata šire poruke ljubavi, dok Petrina poziva na rat do istrebljenja. Zmija!? Malo morgen.


Post je objavljen 11.05.2009. u 00:29 sati.