Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

jedna čudesna slikarica ...

Photobucket
Elena Flerova: Dar

Oni koji dulje dolaze na moju vrtnu klupicu znaju da volim slike i slikare i da ponekad u postu običavam predstaviti slikara koji mi je drag ili kojeg sam upravo 'otkrila'. U posljednje me vrijeme zanimaju suvremeni ruski slikari pa ću vam ovom prilikom predstaviti jednu čudesnu rusku slikaricu - Elenu Flerovu.

"... slike Flerove povezuju svjetlo i sjenke, daleku prošlost i današnjicu.
Slika za slikom, prepune detalja, izvrsnost i vještina kombinirani s dubokim osjećanjem i unutarnjim razumijevanjem ljudskosti, kakvu Flerova vidi i prikazuje, uvrštavaju je u najvišu kategoriju suvremenog slikarskog majstorstva."
Victor Forbes, Fine Art Magazine

O svome slikarstvu Flerova kaže: Načinjeni smo od svjetla i posjedujemo dar podijeliti to svjetlo s drugima. Slikam sloj po sloj sve dok sunčeva svjetlost ne bljesne iznutra prema površini ...



Rođena je u Moskvi 1943, židovskog je podrijetla. Flerova je 1969. završila prestižnu slikarsku školu Surikov. Sudjelovala je na više od 80 međunarodnih izložbi a njezini su radovi izloženi u brojnim galerijama i privatnim kolekcijama. Tematika Eleninih radova bogata je i raznovrsna: pejzaži, mrtva priroda, scene iz života, mitologija i fantazija ... Slike Flerove u podjednakoj mjeri otkrivaju njezino židovsko podrijetlo i kulturu kao i ljubav prema ruskoj zemlji u kojoj je odrastala.
Flerovu je doista teško 'ugurati' u okvire određenog slikarskog žanra, no očito je da se radi o figurativcu i 'neorelisti'. Ipak, unatoč zadivljujuće minucioznoj izvedbi, gledatelj u njezinim slikama ne vidi napor slikara već zadivljujuću lakoću velikog umjetnika. Slike su joj pune svjetlosti i životne radosti.
I, dosta, kako veli sama slikarica - svjetlost bljesne iznutra prema van, sa slike do gledatelja i u gledatelju. Dok gledamo njezine slike čini nam se da i nas obasjava svjetlost koja s njezinih slika zrači.


Izdvojit ću jednu od meni posebno dragih slika Elene Flerove: Duša stabla ...

Photobucket

Kad sam tu sliku prvi put vidjela pomislila sam: I kod ljudi, kao i kod stabala, vanjština može biti tamna i hrapava a duša svjetla, glatka i blistava. I poželjela sam, priznajem ... hihii ... da mene netko zagrli tako kao ovu oblu svjetlucavu dušicu sa slike ...
Netko ruku velikih, snažnih i nježnih ...

....

Ukoliko nekoga zanima više o Flerovoj i njezinim slikama: Elena Flerova

Elena Flerova website



Post je objavljen 10.05.2009. u 23:59 sati.