Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Održana sastanak Partnerskog vijeća Američko-jadranske povelje

Državni tajnik za europske integracije Davor Božinović sudjelovao je jučer u albanskoj prijestolnici, Tirani, na sastanku Partnerskog vijeća Američko-jadranske povelje. Sastanak jeotvorio glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekavši kako je nedavni ulazak Hrvatske i Albanije u NATO model za sve zemlje regije.

"Način ulaska Albanije i Hrvatske u NATO bio je model", rekao je Scheffer dodavši da Savez nikoga ne isključuje i otvara svoja vrata svim zemljama regije koje mu žele pristupiti.

Na ministarskom sastanku potvrđena je važnost Američko-jadranske povelje (A5) u jačanju regionalne suradnje, izgradnji povjerenja i poticanja euroatlantskih integracija te je istaknuta uzajamna potpora i solidarnost zemalja sudionica na njihovu putu prema NATO-u i EU-u. Članice A5 su Albanija, BiH, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija.

Sudionici su u završnoj deklaraciji izrazili očekivanje da će Makedonija uskoro postati članicom NATO-a te su dali snažnu potporu BiH te Crnoj Gori.

Istaknuli su važnost Deklaracije sa summita u Strasbourgu i Kehlu u kojoj je pohvaljeno izvrsno funkcioniranje NATO-ove misije KFOR te se pozdravlja razmještaj EU Misije vladavine prava na Kosovu (EULEX).

Glavni tajnik Scheffer sastao se tijekom boravka u Tirani s albanskim premijerom Saliem Berishom i predsjednikom Bamirom Topiem koji mu je uručio odličje "Gjergj Kastrioti Skenderbeu" zbog potpore albanskome narodu, a Sveučilište u Tirani dodijelilo mu je počasni doktorat.

Post je objavljen 09.05.2009. u 12:57 sati.