Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EDUKACIJA SIRARA


SIRARI EDUCIRANI ZA IZLAZAK NA TRŽIŠTE

Polaznici Udruge malih sirara Lički škripavac u Ličko senjskoj županiji, potkraj travnja završili su dvomjesečnu edukaciju o proizvodnji sira na malim gospodarstvima. U strukovnoj školi u Gospiću održavala se nastava za polaznike edukacije – ukupno 125 sati nastave. Edukaciju su financirali Ličko senjska županija, ured Ujedinjenih Nacija za razvoj i malim dijelom sirari polaznici, a
Edukacija je ostvarena s prirodoslovnom školom iz Karlovca. Ta je škola polaznicima edukacije, a bilo ih je 22, dodijelila diplome s zvanjem mljekar – sirar, a to je zvanje polaznicima upisano i u radnu knjižicu.
Prema riječima Ane Rukavina- Stilinović v.d. pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu u Ličko senjskoj županiji, edukacijom sirara oni su sebi stvorili uvjete za izlazak na tržište sa domaćim sirevima među kojima je najpoznatiji lički škripavac i lička basa. U ovom razdoblju kada je mlijeko proizvedeno na malim poljoprivrednim gospodarstvima sve jeftinije, isplativije je proizvoditi sir, smatraju poljoprivredni proizvođači. « U odnosu na 2007. kada je u Županiji bilo oko 1500 proizvođača mlijeka, i oko 16 milijuna litara mlijeka, godine 2008. taj je broj pao na oko 12 milijuna litara proizvedenog mlijeka i na oko 1100 proizvođača. Poljoprivrednice napuštaju posao koji im ne osigurava egzistenciju i zato im nastojimo pomoći» rekla je rekla je v.d. pročelnica Rukavina – Stilinović.


Post je objavljen 08.05.2009. u 23:37 sati.