Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Studenti stoje uspravno: 136 nastavnika potpisalo podršku!

Devetnaesti je dan blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U trenutku kad su se protivvnici nadali da su ih žestoko pritisli, pokazali su svoju snagu - snagu demokracije, organizacije i vizije - i uzvratili udarac!

Dvorana D-7 i dalje je puta svake večeri, sa 700 do 800 studenata i studentica koji o svemu otvoreno diskutiraju i odlučuju. Iz izvještaja s jučerašnjeg plenuma: Plenum je žarkim pljeskom pozdravio undercover predstavnike Ministarstva i tajnih službi. Plenum je, također pljeskom, čestitao rođendan sijedom gospodinu koji radi dokumentarnu radio-dramu o plenumu. Pravo glasa na našem plenumu i dalje imaju svi zainteresirani (pa tako i gore spomenuti undercover agenti).

Današnja vijest:

Razočaravajući postupak Vijeća Filozofskog fakulteta kojim je povučena prethodno dana podrška studentskoj inicijativi postao je povodom agresivnoj medijskoj diskvalifikaciji studentske inicijative u obranu prava na besplatno obrazovanje. Sveprisutna formula glasila je "studenti izgubili i podršku vlastitih profesora".

Jučerašnje Otvoreno pismo potpore profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu ciljevima i metodama borbe za pravo na besplatno obrazovanje koje ćemo vam pročitati u sklopu današnje konferencije za novinare ponovno dovodi u pitanje nametnutu sliku o usamljenim i samovoljnim studentskim avanturistima. Otvoreno pismo predstavlja čin prihvaćanja političke i intelektualne odgovornosti onih koji su ga potpisali. Do sinoćnjeg plenuma potpisalo ga je 136 nastavnika i djelatnika Filozofskog fakulteta, 52 djelatnika drugih fakulteta i znanstvenih instituta te 71 osoba iz kulturnog i javnog života. Pozdravljamo ga kao čin aktivne solidarizacije i ustrajavanja u borbi za javni interes.

Program se odvija, radne grupe i dalje rade. Razni drugi fakulteti u Zagrebu i drugim gradovima i dalje su u blokadi. Studenti su prije četiri dana formulirali svoje minimalne uvjete za prekid blokade, i pri njima ostaju:

1. uredba kojom se nadležni obavezuju platiti sve školarine za akademsku godinu 2009./10.
2. pokretanje procedure za izmjenu zakona kojim bi se osiguralo potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja na svim razinama, na način da prijedlog ide na čitanje najkasnije na prvoj jesenskoj sjednici Sabora. Tražimo hitno formiranje radne skupine za izradu zakona u kojoj će sudjelovati i predstavnici fakultetâ. Nacrt zakona mora biti upućen na očitovanje znanstvenim i akademskim institucijama.

Koristio sam žestoke riječi u svojim posljednjim napisima, u kojima "u hodu" analiziram događaje: revolucija, klasna borba. Ne treba krivo shvatiti: kako sam upozorio na početku, ovo nije revolucija tipa "juriša na zimski dvoraci": najzad, kako vidimo, sama forma - zaposjedanje, jednostavno isticanje činjenice svojeg postojanja kao autonomnih individua i zajednice - radikalno je različita od juriša. Ne treba jurišati; dovoljno je ustati, i uspravno hodati (Ernst Bloch).

Kratka natuknica za razjašnjenje mojih teorijskih koncepcija: marksovi duhovi kruže okolo - ali ima ih raznih, ne samo jedan. Marksizam ima snagu uvida ali i ozbiljne unutrašnje nedostatke vizije. Marksova misao i dalje je nezaobilazno i nezamjenjivo oruđe analize ali ne i prognoze, dijagnoze ali ne i terapcije.

S druge je strane inspirativan anarhizam, koji je prisutan u Hrvatskoj poslednjih petnaestak godina kroz razne grupe (od "Zagrebačkog anarho-pacifističkog pokreta" čijem sam stvaranju svjedočio u "Antiratnoj kampanji", koji je nažalost kasnije izbacio pacifizam iz naziva, do današnjih desetak aktivnih grupa) i snažnu izdavačku djelatnost (deseci knjiga, brošure, časopisi, leci, mrežna sjedišta). Osnovna idejna inspiracija danas pobunjenih studenata dolazi upravo iz anarhizma. Posljednji broj časopisa Ispod pločnika govori upravo o temi "Anarhizam i obrazovanje". Osobno, izjašnjavam se kao slobodar odnosno "liberter", termin blizak anarhizmu.

Post je objavljen 08.05.2009. u 15:34 sati.