Evo da podijelim sa svima svoju razdraganost otkrićem još jednog jednostavnog, a finog i zdravog ručka! Počelo je tako što sam doma imala blitve, ali ne i krumpira i odlučila sam otići tamo gdje moja kuhača još nije kročila. Rižoto od blitve! Zašto ne?

A i dan prije sam napravila hrpu pilećeg temeljca (nije teško, a zaliha traje i zlata vrijedi) i odluka je pala.
Na pari (nije nužno tako) skuhala blitvu i nascjeckala je.
Na maslinovom dosta dugo dinstala luk. Dodala rižu i kuhala 2-3 min da se zastakli, kako bi se to stručno reklo. Ulila oko deci bijelog vina (najbolje malvazija, pošip, vugava) i miješala dok ne ispari. Dodala blitvu, naribanu limunovu koricu i malo temeljca i onda dalje kao i svaki rižoto. Miješ-miješ, ulijev-ulijev, sol, papar. Na kraju žlicu putra. Eto gac. Nikakvih peršina, parmezana, ništa više.
Vrlo je važna i buteljica koja se smiješi u pozadini. Vinsko otkriće sezone! Plavac PZ Svirče s Hvara. Bilo ih na štandovima na Bundeku i Trgu kad je neko općenarodno veselje. 35 kn boca. Dam se kladit da će biti i na Floraartu. Odličan omjer cijene i kvalitete. Naravno, daleko je od Grand crua, ali odličan plavac za po doma i za po svaki dan. Odnedavno ga dilaju i u Zagrebu, prekoputa Autobusnog kolodvora, Bunićeva 20, firma Agro-dom. Trkom po zalihu!
Iako svaki pravi kuhar amater voli raznolikost, popizdi na pitanje "koje ti je omiljeno jelo" ili "što najradije kuhaš" i misli da uz malo truda i vremena može skuhati gotovo sve, opet svatko ima to nešto što smatra užom specijalnošću. Tako će nektko reći: "Ja sam majstor za roštilj" ili "Nitko ne pravi ščavolj kao ja" ili "Moje pite su umjetnost" ili "Za kolače nema mi ravne"... Ja intimno smatram da su moja uža specijalnost baš rižoti. I kad bi na fejsbuku postajao test "koje si jelo", a nekako sam sigurna da negdje i postoji, mislim da bih ja bila rižoto. Jednostavan, a opet složen. Lagan, a zasitan. Moraš ga pažljivo i puno miješati da uspije, a kad uspije... zna te nagraditi. Najbolji topao, ali može i stajati i čekati... Može puno toga potrpati u sebe. Voli se družiti s parmezanom. I s dobrom kapljicom fino ide...
Evo jedne od zadnjih kreacija. S tikvicama, račićima i koprom:

Da ne bi sve bilo samo o hrani i da ljude ne ostavljam da gladni sline, evo nečeg drugog od čega također mogu poteći bale. Bogek, bogek, kad nam u zadnje vrijeme već svašta šalješ, a ne više samo ocvale kratkotrajne zvjezdice od prije par desetljeća koje si pokušavaju zaraditi koju pinkicu turnejom na potezu Minsk-Košice-Zagreb-Kišinjev, daj nam molim te već jednom pošalji i caricu PJ, dok nije ušla u klimaks i popizdila, odbacila gitaru, upisala se u neku sektu i prihvatila se harfe!
Kad ovo gledam, svaki put se naježim ko kokos-kocke.
Ovdje je imala godina ko ja sada... A vidi mene, a vidi nju di je. Ali neka, ja radim bolji rižoto!
Post je objavljen 08.05.2009. u 09:42 sati.