Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Ali sv. Duje nece ni da cuje...

Moj vecijanski kardinal Scola, u Mom Splitu!!!
Bas na sv. Duju...
(a i Maestra Lenka, iz Srinjina kod Splita, ovdje u Ekvadoru ima bistu sv. Duje!)

Homilija venecijanskoga patrijarha kardinala Angela Scole, Split, 7. svibnja 2009.

Splitska propovijed venecijanskog kardinala

"Zahvalan sam nadbiskupu ove slavne metropolitanske Crkve, preuzvišenom gospodinu mons. Marinu Barišiću, mom dugogodišnjem prijatelju, što me je pozvao sudjelovati na vašoj gradskoj fešti i predsjedati ovom svečanom euharistijskom bogoslužju kojem je prethodila ovdje na obali prekrasna procesija vjernika.
Povijesne veze Dalmacije i Venecije vrlo su uske. Te veze su pune svjetla i sjena, veze obilježene sukobima, ali i savezima. U cjelini moramo priznati da su u našim međusobnim odnosima više prevladavala vremena sklada nego suprotstavljanja. U svakom slučaju, danas, milošću Božjom, i u to sam uvjeren, po zagovoru sv. Dujma, zajedništvo između naših dviju mjesnih Crkava vrlo je živo, kao što je isto tako dobro poznata suradnja između naših društvenih zajednica.
...
11. rujna 1976. godine, moj ljubljeni predšasnik patrijarh Albino Luciani, sada sluga Božji papa Ivan Pavao I, došao je među vas na slavlje tisuću godina prvog hrvatskog marijanskog svetišta u Solinu. Tom prigodom govorio je o prirodnom položaju povezanosti i pozivu naših naroda i naših zemalja. Sa mudrom pronicljivošću istaknuo je ekumenski zadatak i dijalog s islamom kao bitne izričaje poslanja naših mjesnih Crkava. Danas se ovi aspekti kršćanskog svjedočenja više ne mogu zaobići ni ignorirati. Oni su odlučujuća dimenzija poziva i poslanja puka Dalmacije i Venecije.
Patrijarh Venecije sa svojom prisutnošću među vama, sada u zajedništvu s nadbiskupom splitsko-makarskim, obnavlja prošnju Blaženoj Djevici Mariji riječima tadašnjeg patrijarha Lucianija: "Neka zablista duga na hrvatskom nebu kao znak božanskog blagoslova za mir i napredak cijelog hrvatskog naroda". Amen. (Biskupijska revija patrijarhata Venecije 1976, 398)"

Sv. Duje - Split i Venecija

"Konačno je i svoj život položio u amfiteatru vječne borbe, života i smrti, ljubavi i mržnje, istine i laži", istaknuo je nadbiskup Barišić. Uputivši osobit pozdrav predvoditelju slavlja kardinalu Scoli, kazao je: "Povezivala nas je nekoć duga povijest a trajno Jadransko more. I još snažnije nas sada povezuje ocean Božje ljubavi, koju nam je venecijanska Crkva preko svoga Caritasa tako djelotvorno svjedočila za vrijeme agresije na Hrvatsku. Pomagali ste duhovno i materijalno tolike ugrožene obitelji i tolike izbjeglice na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Drago mi je da Vama i vašoj Crkvi u Veneciji danas u Splitu Dujmova Crkva još jednom može zahvalno reći: braćo i sestre, hvala vam na vašoj ljudskoj i kršćanskoj solidarnosti".

A kako je to bilo prije nepune 2 godine mozete jos uvijek naci na mom blogu:
Sv. Duje i nova riva 2007
(na zalost s tim starijim fotkama cini se da nesto ne stima...)

"Sv. Dujme, moli za nas! Amen!"

A sutra je i Stepincev rodjendan...

Post je objavljen 07.05.2009. u 20:44 sati.