Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mindbuilding

Marketing

"Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost … ali za svemir baš nisam potpuno siguran." Einstein

Danas sam vržljajući po portalu www.bitno.ba naišla na doista bizarnu vijest. Na čitanje te vijesti motivirao me, u najmanju ruku, neobični naziv članka: " Zatočena jedina svinja u Afganistanu". U članku saznajem da je jedina poznata svinja u Afganistanu (svinja je rijetkost u ovoj muslimanskoj državi u kojoj se zbog vjerskih uvjerenja ne konzumira svinjsko meso) doživjela nemilu sudbinu, te da je, zbog straha posjetitelja od virusa svinjske gripe, odvojena od drugih životinja iz ZOO-a i smještena u posebnu prostoriju za promatranje. Premda u Afganistanu nema svinjskih farmi, kao ni direktnih letova između Kabula i Meksika, ljudi se ipak pribojavaju da bi se od svinje u kavezu mogli razboljeti, objašnjava Sakib, direktor ZOO-a u Kabulu.

Svinja je dar Kine afganistanskom ZOO-u, koji je otrcan i ruševan, daleko od sličnih ustanova u razvijenim zemljama, premda je već napravljen veliki napredak u odnosu na razdoblje između 1992. i 1994. kad se našao na prvoj liniji sukoba u građanskom ratu.
Naime, jednog dana, mudžahedini su upali u ZOO, pojeli jelene i zečeve, ubili jedinog slona te minirali akvarij. Jedan od ratnika je nesmotreno provalio u lavlju nastambu te završio u njegovim raljama. Sutradan se u ZOO vratio njegov brat koji je u svom suludom osvetničkom pohodu na lava bacio granatu. Međutim, lav je preživio bombaški napad, premda ga je stajao njegova vida i zubiju. U vrtu se danas nalaze dva lava kao zamjena za starog slijepog lava, koji je uginuo od starosti 2002. A osim lavova, tamo se danas mogu vidjeti i leopardi, 42 vrste ptica i sisavaca te 36 vrsta riba koji privlače 10 tisuća posjetitelja svakoga vikenda.

I što sada još reći, osim da svijetom već vlada pandemija, ali ne svinjske gripe, nego ljudske gluposti! Jer mediji su napuhujući informacije o oboljelima i umrlima (njih 160 u cijelom svijetu!) uspjeli među ljudima posijati sjeme panike i straha, i pokrenuti stampedo naivaca u pravcu ljekarni. I gle čuda? Rezerve lijekova razgrabljene u hipu (da mi je samo znati imaju li farmaceutske tvrtke ikakve veze s ovom medijskom kampanjom širenja panike u svijetu?!), vitamini i preparati za podizanje imuniteta idu k'o pljeva, vlasnici novina i tvornice za proizvodnju zaštitinih medicinskih maski sklapaju ugovore i koriste priliku, a gripa k'o gripa, pojavi se pa nestane.

Post je objavljen 07.05.2009. u 09:34 sati.