Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetskemisterije

Marketing

UKLETI JEDRENJACI(prvi dio)

Postoji bezbroj teorija o pojavama ukletih jedrenjaka, ali istinsko objašnjenje još uvijek izmiće istraživačima!


UKLETA PODMORNICA
Zbog niza nesreča, zapadanja u najneobičnije nevolje, gubljenja posade, doživljavanja brodoloma, mnogi su ploveći objekti u prošlosti sticali nazive ukletih i prokletih. Ipak, na vrhu ove neobične top liste ne nalazi se niti jedan brod ili jedrenjak. Na vrhu je jedna zlohuda podmornica – UB-65. Sve dok nije definitivno nestala, ovu su podmornicu pratile mnoge nesreće i nesvakidašnji događaji, a na njoj su se redovito pojavljivali duhovi, najčešče duh zapovjednika koji je bio prva zrtva ove uklete podmornice!


UMJETNIČKA INSPIRACIJA
Nitko ne zna kada su se prvi put pojavili sablasni jedrenjaci, ali se zna da su priče o brodovima - lutalicama, oduvijek rasplamsavale ljudsku maštu. O njima su napisani romani, nacrtani stripovi, snimljeni filmovi, a i znameniti slikari posvečivali su toj temi mnoga svoja platna. Tom su se temom nadahnjivali pjesnici i glazbeni klasici. Njemački je pjesnik Heinrich Heine (1797-1856) napisao predivnu baladu, a Richard Wagner (1813-1883) poznatu operu o tragicnoj odiseji “lutajuceg Nizozemca”!

SLUČAJ “Jamesa Chestera”
Medu najsablasnije brodove proŠlosti spada jedrenjak “James Chester”, koji je 26. veljače 1855. godine nađen na sred Atlantika. Njegova jedra bila su u veoma lošem stanju, a zapovjednički most u neredu. Uopće, na brodu je vladao neopisiv kaos, ali nije bilo tragova nasilja, krvi i borbe.
Kompasi i brodski papiri bili su isčezli, ali su svi pojasevi za spasavanje i pričuvni čamci bili na svom mjestu. Na brodu je bilo vode i hrane, a sam je brod bio u izuzetno dobrom stanju. Istraga koja je pokrenuta nije donijela nikakve rezultate. Ni jedan član posade “Jamesa Chestera” nikada nije pronađen, niti se saznalo kako su i kamo nestali!

ŽRTVE OPAKIH BOLESTI
Mnogi istraživaci smatraju da su u prošlosti epidemije žute groznice, kuge ili druge zarazne bolesti, podjednako harale na brodovima, kao i na kopnu, u pojedinim lukama. Poznat je slučaj bokeljskog brika “Pierrino”, kojim je zapovijedao kapetan Vlado Ivelić iz Risnja.
U ljeto 1881. godine, brik je isplovio iz kubanske luke Santa Cruz, u kojoj je harala žuta groznica. No, petog se dana strašna bolest pojavila i na brodu, koseći upaničene mornare. Na kraju, kada brodom vise nije imao tko da upravlja, “Pierrino” se, nošen vjetrom i snažnom Golfskom strujom, nasukao na morsko grebenje, ali su ga uskoro vjetrovi ponovo bacili na pučinu gdje je nastavio da luta. Nekoliko mornara i bokeljski kapetan bili su do te mjere iscpljeni strašnom bolešču da su se, na kraju, naprosto prepustili zloj sudbini. No, srečom, uskoro je naišao jedan ribarski brod, koji je uspio spasiti Ivelica i jos samo dvojicu mornara. Svi ostali već bili mrtvi, a njihova tijela bačena u more!
Da su kojim slučajem spasitelji zakasnili samo nekoliko tjedana, zatekli bi “Pierrino” kako bez posade luta morem i zasigurno bi ga proglasili fantomskim brodom!
NASTAVLJA SE...

Post je objavljen 06.05.2009. u 23:59 sati.