Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Studentski prosvjed razotkriva: naši su političari idioti!

17l. je dan blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Jučer sam na brzinu napisao jedan kratki komentar povodom studentske blokade fakulteta, odnosno pisanja Ivana Zvonimira Čička na tu temu. Da slučajno netko ne bi krivo shvatio: naravno da sam bio ironičan - činjenica je, pouzdano, da nitko ne stoji "iza" pobunjenih studenata, osim studenata. Svi mi, koji ovako ili onako dajemo podršku, stari aktivisti, profesori, "asistenti s kozjim bradicama", zaista smo samo manje ili više aktivni navijači, ponekad nešto pomognemo ali ovo je istinski spontan, autohton "pokret odozdo" - pokret bazične (grassroots, basis) demokracije ne samo po obliku (plenumi, radne grupe, otvorenost rada, neisticanje lidera), nego i po sadržaju (grupa državljana koji su se samostalno, mimo formalnih političkih i društvenih struktura, okupili i zastupaju svoj interes, koji je evidentno i opći društveni interese - nešto od interesa za cijelu zajednicu, dakle jedno političko pitanje.

Pisao sam već o tome, istakao u svojim predavanjima proteklih nekoliko dana na Filozofskom i na Arhitektonskom fakultetu u blokadi, pa ću i ponoviti: pojmu politika traba vratiti njegovo časno značenje: zalaganje za stvar "polisa", za zajednicu - za javno dobro, za opće dobro. Tko se ne bavi politikom u tom smislu, po Aristotelovoj je definiciji - idiot (onaj koji je nesposoban za život u zajednici). Vrlo je loše, podcjenjivanje samih sebe i voda na mlin profesionalnih političara kad sudionici društvenih pokreta i građanskih inicijativa, izlazeći u javnost s evidentno političkim zahtjevima, istovremeno trvde kako se oni "ne žele baviti politikom". Politikom se svi kao državljani trabamo baviti, svaki naš apel na širu zajednicu jest politički čin - ono pak, čime se bave političari jest političarenje, ili obično politikantstvo. Oni se bave svojim bijednim igricama u borbi za moć i vlast, u borbi za slast i mast.

Najsmrdljivije je kad sami političari viču "nemojmo politizirati!", jer naime, na taj način žele reći da je bavljenje politikom, i pravo na slasti i masti koje tome slijede, rezervirano za oligarhijsku kastu "političara" koji su "bogomdani" da u naše ime odlučuju - a da o istinski političkom uopće ništa ne znaju reći - ništa sadržajno o problemima koji nas muče, samo lupaju praznu slamu. Pa se onda, jer im je zbog prozirnosti ispraznog trabunjanja ugrožen legitimitet, cendrajući skrivaju pod kute većih i moćnijih od sebe - Europske unije, MMF-a, NATO-a isl..

Studentski je prosvjed - odlučni korak ka uvođenju političkog diskursa u Hrvatskoj., nasuprot političarskom davljenju i politikantskoj manipulaciji. Smušene reakcije vlasti posjednjih dana, njihova nesposobnost da neki stav (pa makar i studentima protivan!) jasno artikuliraju (pogledajte kako ih studenti razotkrivaju u današnjoj izjavi za medije, te jučerašnje Otvoreno pismo javnosti) , pokazuju njihovo totalno nesnalaženje, nemuštost, nijemost - nesposobnost da se o istinskim pitanjima govori - razotkrivaju svu suvremenu hrvatsku tragediju: naši su političari idioti!


Post je objavljen 06.05.2009. u 15:59 sati.