Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

vanilla sky ...

Photobucket
photo by rusalka



Legenda o vaniliji ...

Prema legendi, Tenitzli i njegova žena bijahu blagoslovljeni kćeri tako lijepom da su odlučili posvetiti je moćnoj božici sjetve i žetve. I tako je princeza Tzacopontziza (Jutarnja Zvijezda) provodila vrijeme u hramu kiteći oltar božice voćem i cvijećem koje je svakoga jutra brala u šumi.

Dok je Jutarnja zvijezda lutala šumom berući cvijeće, spazi je Zkatan-Oxga (Mladi Jelen) i zaljubi se u nju. Iako je znao da ga i sam pogled na boginjinu svećenicu može stajati glave, svakoga ju je jutra krišom promatrao dok bi brala cvijeće. Dane bi provodio skriven pod zemljom, a noću bi zurio u nebo i iščekivao Jutarnju Zvijezdu.

Jednoga jutra niski su teški kišni oblaci pokrili nebo i Jutarnja se Zvijezda nije pojavila. Mladi Jelen nije mogao dočekati sljedeće vedro jutro pa je Jutarnju Zvijezdu potražio u božicinu hramu. Tu su im se pogledi prvi puta sreli. A kad je Mladi Jelan prvi puta dotaknuo Jutarnju Zvijezdu ona je znala da ga želi slijediti ma kamo ih put vodio.

Krenuše prema planinama, držeći se za ruke. No, kad su kročili na planinu iz spilje iskoči strašna neman. Rigajući vatru, zapriječila im je put pa ih progonitelji stigoše. Odvedoše oboje natrag u božicin hram, istrgoše im srca iz tijela i dok su srca još kucala položiše ih na božicin oltar. Tijela im baciše u provaliju.

Nedugo nakon toga iz tijela ljubavnika iznikla je biljka. U jednom se danu razvila u dugu vriježu, nježnu i krhku, posutu mirisnim senzualnim cvjetovima, nalik na mladu djevojku koja sanjari o ljubavi. A kad bi cvjetovi umrli, iz njih bi se razvile mahune prepune mirisa.

Tako je nastala vanilija, 'nektar bogova'.


Photobucket
Legenda o vaniliji

P.S.

Volim miris vanilije.
Taj me sladak i topao miris podsjeća na blagdane, na mamine tople i krhke mirisne vanili kiflice koje se tope u ustima. Kao djevojčica, znala sam natrljati zapešća vanilijom, pa je onda mirisati cijeli dan.
Tada još nisam znala da i 'velike djevojčice' koriste vaniliju u mirisnim notama različitih parfema.


What are little girls made of?"
Sugar and spice and all things nice
That's what little girls are made of!"


Sumnjam da ću danas stići ispeći vanili kiflice.
No, ne mari. Kad se vratim kući s posla, u hladnjaku me čeka velika kutija puna sladoleda od vanilije.












Post je objavljen 06.05.2009. u 08:19 sati.