Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Stipendije HKD Napredak Uskoplje

Tako se to radi!


Podružnica HKD Napredak Uskoplje od svoje obnoviteljske Skupštine, već davne 1990. godine, trudi se da, uglavnom kroz rad sekcije folklora, sačuva naše običaje, našu nošnju, našu izvornu narodnu pjesmu.
"Uskopaljske jeseni" koje je ova Podružnica organizirala već 12 puta postale su značajan kulturni događaj za Županiju Središnja Bosna, te je kao takva manifestacija uvrštena i u proračun Županije. Sudjeluju i na značajnim kulturnim priredbama širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zapaženi su nastupio ove Podružnice na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, u Gašincima, na proslavi 100 godina HKD Napretka u Sarajevu, na otvaranju hrvatskog radija Gornje Austrije, na proslavi Svetog Vlaha u Dubrovniku.
Pored folklorne sekcije Podružnica pokušava osposobiti knjižnicu, Internet centar, tamburaški orkestar, dramsku sekciju. Društvo trenutno broji 120 članova od kojih je 70 mladih.
No, zadnja gesta Podružnice HKD Napretka Uskoplje zasjenila je sve nabrojano. Naime, Podružnica je, od svojih skromnih sredstava, odlučila dodijeliti dvije stipendije. Tko se u Uskoplju još ne sjeća velike tragedije obitelji Kolak i Budimir. Svima su u sjećanju tragično preminuli Zdravko i Dragica Kolak te Vjeko i Ninđa Budimir.
Podružnica HKD Napretka Uskoplje je za dvije djevojke iz ovih obitelji, i svojim aktivnim članicama, Mariji Kolak i Magdaleni Budimir, dodijelila stipendije i tako svima pokazali da napretkovci imaju veliko srce. Kako sami članovi Podružnice ističu ovo im je najznačajnija odluka ove godine i njome se ponose svi članovi više nego bilo kojim nastupom.



Post je objavljen 05.05.2009. u 09:30 sati.