Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

o Jabuci ...

Photobucket
jabuka, photo by rusalka

Rado jedem voće, sve vrste voća. Volim voćne okuse i mirise.
Svake se godine u proljeće veselim prvim trešnjama, baš kao kad sam bila djevojčica a baka sestri i meni donosila prve trešnje s pijaca, povezane u rumeni buketić. Veselim se i prvim jagodama koje mirišu na sunce i šumski proplanak ... i plavim šljivama čiji su plodovi još prekriveni nježnim maškom ... i smokvama koje su rasle negdje uz more ... i vinogradskim se breskvama i jesenjim kruškama veselim ...
Slatki sok slijepi ti se na bradi, a prsti ostanu ljepljivi od soka jesenje kruške, malo već smežurane korice ali slatke unutrašnjosti ...

Ipak, kad bih morala od sveg voća izabrati, izabrala bih jabuku.
Ne čudim se Evi što je u rajskom vrtu prepunom voća izabrala baš jabuku, taj zabranjeni plod s drveta spoznaje. Ne čudim se ni Adamu koji je Evi lopovske lotrice pridržavao, dok je jabuku brala, ne čudim se ni što je Adam voljko zagrizao Evinu jabuku. Neznanje je poput mraka. Znati i saznati, to je vrijedno izgona iz raja. A Raj mi se, ionako, uvijek činio poput staklene bašte u kojoj cvjetaju i zriju samo 'umjetne' jabuke, glatke blistave kore, no bez ukusa i mirisa.

No, možda je, sve sam sklonija vjerovati, Veliki Stvoritelj od početka i imao taj naum - umijesti u glinu od koje nas je mijesio i želju i znatiželju kao bitne sastojke. I, sve sam sklonija vjerovati da se Nebeski Bradonja u sebi veselo i šeretski smješkao dok je, 'tobože' ljutita lica, Evi i Adamu, onim svojim velikim kažiprstom pokazivao put prema dolini, istočno od raja.

Idite, djeco ... vjerojatno je prošaptao u sebi.
Dao sam vam želju i znati-želju, idite i iskoristite te darove. Primajte i darujte, berite jabuke i jedite ih, zajedno.

I, dakako, znao je da će se Eva već dosjetiti kako od jabuka skuhati slatko i kako ispeći savijaču i pitu od jabuka, da ne bi bilo dosadno, njoj i Adamu, jabuku uvijek jesti na isti način.



Da, baš volim jabuke.
I, iako im je sezona prošla, ipak su mi još uvijek slatke. Jabuku mogu uvijek jesti, a da mi ne dosadi. A jednu sam i jutros smazala, sjedeći na vrtnoj klupici i gledajući oblake, okrugle poput jabuka.


P.S. A svatovski su kolači, oni iz jučerašnjih svatova i jučerašnjeg posta, upravo stigli. Nisam u svatovima bila, no valjda se mladoj i mladoženji svidješe one izreke o ljubavi koje sam izabrala, pa mi kolače poslali, po mladenkinoj baki koja živi u mojoj ulici.
Otvorila sam poklopac kutijice i zagledala. Ni jedan kolač nije od jabuka, no vidim dvije breskvice, a jabuke i breskve su, valjda, voćne sestrice.
Pojest ću jednu breskvicu, odmah.
A drugu ću sačuvatti, za neko drugo subotnje ili nedjeljno jutro.


Photobucket
svatovski kolači, photo by rusalka








Post je objavljen 03.05.2009. u 23:59 sati.