Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kre-kreativni

Marketing

LJekovita biljka: SRIJEMUŠ

Ovo je jedna zapostavljena biljka za koju mnogi ljudi ni ne znaju, raste u šumama, na planinskim obroncima, biljka je dosta ljekovita i svakako bi trebalo znati ponešto o njoj kako je raspoznati. Uglavnom ju je lako naći jer se na daleko osjeti miris na bijeli luk. Evo upravo izlet na Jankovac, 01.05. mi je dalo ideju da napišem ponešto o njoj, jer nas je na trenutke zaustavljao njezim opojan miris, miris bijelog luka….. koji mnogi ljudi ne vole, ali ova biljka svakako zaslužuje koju riječ od mene, s obzirom da ju se u knjigama o ljekovitom bilju uopće ne spominje ili je tek spomenut uz češnjak (bijeli luk).
Porodica : Liliaceae - ljiljani
Narodni nazivi : crijemuš, sremuš, srijemuš, divlji luk, šumski luk, medvjeđi luk

OPIS :
Iz lukovice u proljeće izrastu većinom 2 (rjeđe 3) eliptična, duguljasta i šiljasta lista, tamno zelene boje, sjajni, pri dnu se postupno sužavaju u dugačku peteljku.
Nakon listova iz lukovice izraste uspravna do 25 cm dugačka (gola i trokutasta) cvjetna stabljika. Od IV do VI se na vrhu cvjetne stabljike razvijaju se mnogobrojni sitni bijeli cvjetići zvjezdastog oblika koji čine složen štitasti cvat. Cijela biljka ima miris po češnjaku, posebno ako se protrlja ili zgnječi u ruci.


LJEKOVITA SVOJSTVA:
Zeleni dijelovi su bogati vitaminima naročito vitaminom C, biljka je puna bjelančevina i vitamina, a kao i svi lukovi imaju antibakterijska svojstva. Sadrži ljekovita svojstva, pa se preporuča osobama koji imaju problema sa povišenim krvnim tlakom, smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti kao preventiva od infarkta, smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove, omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri, potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale, djeluje ljekovito na maternicu, sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume.

UPOTREBA: srijemuš se koristi kao začin i ukusno povrće. Usitnjeni listovi i sočne lukovice mogu se dodavati juhama, jelima od mesa, kuhanom i pirjanom povrću, varivima i sendvičima, te kao salata. Naravno, biljka srijemuš se koristi samo u svježem obliku.

SUŠENJEM I KUHANJEM NESTAJU NJEGOVA LJEKOVITA SVOJSTVA.


GDJE JE NAĆI: od ožujka do svibnja na planinskim područjima. Treba imati na umu da ova biljka raste nezagađena, bez umjetnih gnojiva i na čistom tlu, ponegdje prekriva čak i hektare površine……nije ju teško raspoznati iako listovi liče na list đurđice, ali nijedna biljka koja je slična srijemušu ne miriše na bijeli luk, tako da ne bi trebalo biti zabune prilikom berbe.



Post je objavljen 02.05.2009. u 14:17 sati.