Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smm

Marketing

Kako izgraditi informacioni kapital na Twitter-u

http://www.internetmarketing.rs/2009/04/29/kako-izgraditi-informacioni-kapital-na-twitter-u/

Očigledno je da Twitter postaje sve moćnije komunikaciono sredstvo za promovisanje ličnih stavova i interesovanja ali i korporativnih aktivnosti. Sa pojavom većeg broja ljudi na ovom servisu, njegova vrednost raste, informacioni kapital se uvećava i to na principu Twetterspeak (onih koji objavljuju lične postove) ili na principu reTweet (oni koji citiraju tj, objavljuju tuđe postove).

Sadržaj Twitter posta
Obično se postovi javljaju u vidu linkova ka interesantnim člancima, saveta iskusnih biznismena, do nekih ličnih razmišljanja. Kako god se postovi pojavljivali na Twitter-u, pitanje koje se postavlja je kako možemo meriti vrednost objavljenog sadržaja?

Preteča Retweet-a
Postoji paralela između postova tj. citata na Twitter-u i akademskih citata koji se koriste prilikom pisanja nekog istraživačkog rada, kombinovanjem sadržaja različih izvora. Objavljeno istraživanje, procene studenata, kao i urađene prezentacije na konferencijama, jedan su od načina kreiranja kapitala znanja u određenoj oblasti. Što više izvora, kreirani sadržaj će biti moćniji. Na taj način je i Google pokrenuo modu boljeg rangiranja neke web stranice i to preko većeg broja izvora i sadržaja koji su povezani sa rangiranim sajtom.

Retweet
Tako funkcionišu i Twitter citati, tj. Retweet. Retweet je vrlo jednostavan i moćan koncept, citiramo nečiji rad, misli, ideje i tako promovišemo i sebe i tu osobu ili kompaniju čiji post “retweetujemo”. Onog trenutka kada “retweetujemo” nečiji post stvara se mogućnost da svi oni koji prate naš Twitter nalog i svi oni koji prate naše pratioce vide post i dalje ga objave i tako ga promovišu.

Zašto je retweet važan?
Zato što kada “retweetujete” nečiji post to govori više od sadržaja koji dalje širite među svojim prijateljima. Širite ideju tog posta, pokazujete da verujete izvoru, i zainteresovani ste za sadržaj. Retweet predstavlja vaše vrednosti, ubeđenja, smisao za humor, interesovanja. Oni koji prate vaš Twitter nalog naučiće mnogo o vama sve dok se budete angažovali i postavljali sopstvene i tuđe postove.

Retweet na kvadrat
U ovom slučaju citiramo tj. “retweetujemo” nečiji retweet čime samo uvećavamo moć sadržaja koji objavljujemo i pokazujemo koja su naša interesovanja, kojim izvorima verujemo i što je još važnije, da želimo to da podelimo sa svojim prijateljima i njihovim prijateljima.

Provera kvaliteta sadržaja koji se “retweetuje”
Mnogi kreiraju informacionu vrednost svog twitter naloga tako što samo “retweetuju” aktuelne twitter postove iz određenih oblasti i tako stiču poverenje i popularnost kod svojih sledbenika. Ali ne treba “retweetovati” prečesto jer se na taj način umanjuje prethodno postovan sadržaj koji bi možda privukao pažnju većeg broja ljudi.

Dodavanje ličnog pečata retweetu
Mnogi misle da su oni koji “retweetuju” tuđ sadržaj lenji. Međutim to se da ispraviti na taj način što ćete dodati svoje mišljenje na nečiji retweet i tako dati svoj lični pečat. Prilikom objavljivanja tuđih tweetova potrebno je prethodno proveriti linkove koji se objavljuju i kvalitet članaka da se ne bi negativno odrazilo na sve followere vašeg Twitter naloga.

U svakom slučaju, korisno je biti oprezan i paziti na sadržaj koji objavljujete da se ne bi dogodilo da kreirate negativan imidž među onima koji prate vaš nalog. Negativan imidž će se vrlo lako preneti i na sve one koji su povezani sa vašim pratiocima ali i na njihove sledbenike i tako na sve one za koje i ne slutimo da bi mogli imati neke veze sa nama.



Post je objavljen 01.05.2009. u 09:08 sati.