Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/webstilus

Marketing

Tko se boji svinjske gripe još


TKO SE BOJI SVINJSKE GRIPE JOŠ…
/Interview /

But sometimes the disease comes from domesticated animals, and is previously unknown.
Because if we don't, the Doomsday Bug might stamp on us.



Webstilus: Gospodine Šooš, na našoj uobičajenoj nedjeljnoj kavici, još jednom otvaramo ozbiljna pitanja; našoj su javnosti poznata su Vaša istraživanja smrtonosnih virusa i učinkovitog odgovora u vidu primjene prirodnog nepurificiranog humanog leukocitnog interferona. Koji su razlozi zataškavanja istine o njegovim pozitivnim učincima, posebno sada kada se u Meksiku pojavila još jedna prijetnja – epidemija, a možda i pandemija svinjske gripe?

Dr. Šooš: Pogledajte moj vrt – suša čini svoje. Upravo me danas vidno ozlojeđen napustio prijatelj prof. dr. veterine Hrvoje Mazija, naime kod nas nitko nije pokazao ozbiljno zanimanje za njegove nedavno izvršene uspješne pokuse prirodnim interferonom, u suzbijanju ptičje gripe.
Danas nisam raspoložen da Vam predoči relevantnu dokumentaciju, ali idući puta, ako to bude nekoga stvarno zanimalo, uručit ću dokaze. Naime, još od 1972. godine naši su epidemiolozi i infektolozi došli do saznanja da je moguće utjecati na preventivu i liječenje gripe. Sredstvo koje su ispitivali je prirodni nepurificirani humani leukocitni interferon, proizvod Imunološkog zavoda u Zagrebu.
Nažalost, znanstvenici, ali ne samo oni, izgleda da su zaboravili na provjerenu višestruku djelotvornost tog preparata, te uzaludno traže rješenje u bioinženjeringu. Pojava svinjske grupe u Meksiku je rezultat mutacije ubojitog virusa, a ona se može dogoditi u vrlo kratkim kao i dugim razdobljima.

Webstilus: Javnosti su poznati neki preparati, poput Tamiflu-a . Koliko je stvarno učinkovit?

Dr. Šooš: Prema ranijim izjavama nekih stručnjaka, Tamiflu nije lijek izbora. Mi se moramo upitati dokle će se sustavno ignorirati i podcjenjivati dokazano znanje i iskustvo naših stručnjaka.
Interferon je vrlo jeftin i može se proizvoditi kod nas u velikim količinama. Ne služi na čast našim neodgovornim čelnicima ako će se našu malobrojnu populaciju desetkovati nadolazeća svinjska gripa. Opasnost je još veća, a to bi trebali shvatiti čelnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, što je ugrožena radno sposobna populacija!
Glede 'učinkovitog' Tamiflua molim hitno isporuku par preparata - crni puževi u mojem vrtu su dobili gripu, valjda od zelja (uz smiješak).
A sada ozbiljno: neki bi se visoki funkcionari mogli zabrinuti da njihove fotelje ne izgube vlasnike. Bilo bi lijepo da neko tajkuni odustaju od kupnje novih skupih jahti i aviona i pokucaju na vrata direktorice Imunološkog zavoda u Zagrebu i kaži: „Direktorice, odričem se par milijuna eura u korist proizvodnje interferona. Uz taj ću lijek preživjeti svinjsku gripu i zaraditi za novu jahtu i avion“.

Webstilus:Zahvaljujemo na razgovoru.

Umjesto komentara,

Kao motto ovog razgovora istaknuta je misao jednog australijskog stručnjaka za prirodne znanosti. Poruka je jasna, uzgoj životinja za ljudsku prehranu predstavlja trajnu opasnost za zdravlje ljudi, te nije isključen 'sudnji dan'.
Iako neki novinari pišu o svojevrsnoj teoriji zavjere , sasvim je moguće da će mutirani virusi djelovati još ubojitije. Na to upozorava i dr. Đikić , te neki drugi napisi:
„(…) Virus svinjske gripe probudio je stare ljudske strahove o kataklizmičkom kraju naše civilizacije. Svi su čuli ono znanstveno mišljenje kako je vrlo vjerojatno kako će jednog dana Zemlju pogoditi takva kataklizma da će samo bakterije preživjeti, a one će sigurno preživjeti
Mogu se čuti i znanstvena predviđanja da će čovječanstvo ponovno udariti neki virus poput onog španjolske gripe 1928. kada je diljem svijeta umrlo 100 milijuna ljudi. Ne tako davno, 1968. je gripa potekla iz Hong Konga ubila milijun ljudi (…) Akademik Vlatko Silobrčić rekao je za Dnevnik.hr da je 'svaki novi virus opasnost za čovječanstvo'. Silobrčić kaže da je kod virusa svinjske gripe snaga njegova novost a ne sama jakost: Virus je najopasnija pojava jer se prilagođava svim promjenama kako bi preživio“ .


Karlo Šoštarić









Post je objavljen 30.04.2009. u 21:09 sati.