Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matejuska

Marketing

Bilježnica Robija K.

Piše: Viktor Ivančić

STUDEMSKI PLENUM

Moj dida sa Šolte je došao malo kod nas kod kuće da bude za prvi maja. Samo kod nas je bila malo tugost i komatoza zbog radi Damjaninog rođendana. To je zato jer pošto je Damjanica za rođić dobila dva ista plišana medića. Jednog plišanog medića su Damjanici donili oni Kragići. Drugog plišanog medića su donili oni Bezmalinovići. Samo medići su bili skroz isti istijasti.

Damjanica je zatvorila se u sobu i jeckala je. Mi drugi obitelj smo sidili u kužini u tugosti i komatozi šta je Damjanica u tugosti i komatozi. Najprvo je mama odgibala u sobu da Damjanicu utješka. Onda je ona vratila se i rekla je: „Ma kakvi, totalno je neutješna!” Onda je tata odgibao u sobu da Damjanicu utješka. On je vratijo se i rekao je: „Ma kakvi, neutješna je trista posto!” Onda je moj dida pitao: „A da pođem ja da je utješkam, a?” Mama je njemu rekla: „A probaj ako oćeš, samo ićeš zakurac, ka i mi!”

Onda je moj dida ugibao u sobu. Damjana je ležala na krevi i držala je plišane mediće u krilu. Plus je imala nafunjenu facu. Dida je sijo do nje na krevu i pitao je: „Šta je bilo, zlato didino?” Damjanica je rekla: „Dobila sam za rođić dva ista medića! To je maloj koma!” Dida je pitao: „A zašto ti je koma, zlato?” Damjana je rekla: „Zato šta su skroz isti! Šta će mi onda dva? Mogla sam dobit jednog medića i jednu barbiku, a ne dva ista medića!” Dida je nju pitao: „Pa kako moš bit tako sigurna da su isti?” Damjanica je rekla: „Pa vidi se da su isti! Nema među njima ništa razlike!”

Onda je moj dida uzeo plišane mediće i malo ih je razgledavao. Onda je on rekao: „Hm, hm, koliko ja vidim oni pare isti, al su istovremeno i skroz suprotni!” Damjanica je pitala: „Kako to misliš?” Dida je njoj pokazivao plišane mediće u livoj i desnoj ruki i rekao je: „Pa viš, ovi ima klempave uši, a ovi klempave uši ima! Razumiš? Isti su, a skroz suprotni!”

Damjanica je gledala u didu sa lakšim ošamutom. Dida je njoj rekao: „Ili naprimjer primjera, ovi ima veliku glavu, a ovi veliku glavu ima! A?” Damjana je pitala: „A osim ušiju i glave?” Dida je rekao: „Pa viš, zlato, da su ti u svemu isti, a opet i skroz suprotni! Naprimjer primjera, ovi ti je prilično puknut, a ovi ti je puknut prilično!” Damjana je pitala: „Šta to znači?” Dida je rekao: „Znači da ovi melje pizdarije, a ovi pizdarije melje!” Tu je Damjanica zatrepćala sa trepuškama. Dida je nju pitao: „Jel sad bereš razliku, zlato didino?” Damjanica je klimnila glavom i rekla je: „Berem!” Dida je rekao: „Eto viš! A plus toga ti se medići i različito zovu!” Damjana je pitala: „Kako se zovu?” Dida je rekao: „Čičak i Banac!”

Moji mama i tata bili su turbo hepi šta je dida izlječijo Damjanicu od tugosti i komatoze. Onda je dida njima rekao: „E a sad ja i moj unukić idemo u grad do pravnog faksa! Tamošmo dat podršku studemtima šta su ustali protiv izrabljivalačkog i zločimačkog režima!”

Tu je moja mama samo zakolutačila sa očima. Tata je njemu rekao: „Kakoš ti sa dva miljona godina ić štrajkat sa studemtima, čoviče?” Dida je rekao: „Neću ić štrajkat, nego ću im samo dat podršku! Plus toga, oni ne štrajkaju, samo su zauzeli zgradu i ništa ne rade! Razumiš? Lukavi su do ludila! Jebu režim u glavu sa mirom i dostojamstvom!” Tu je i moj tata zakolutačijo sa očima kao mama.

Onda smo za po ure ja i moj dida otišli u grad na pravni faks. Na pravnom faksu je bilo masu studemata i studemtica. Oni su šetali po hodniku i sjedili su po sobama. Plus su smješkali se i ćakulali su. Plus su neki držali noge na stolu i pričali su baze i viceve.

Plus su neki sidili ispod ponistra i čitali su knjige i stripove. Plus su neki imali vokmene na ušima i klimali su glavom na dobru mjuzu. Plus su se neki u grupicama kikoćali. Plus su neki skupa čitali novine i komentirali su vjesti. Moj dida je meni rekao: „Pogleaj ih kako su dobro orgamizirani, čoviče! Ne jebu živu silu! Samo su lipo zauzeli zgradu i ponašaju se totalno kul!” Onda je dida dignijo šaku u zrak i viknijo je: „Bravo ekipa! Sjebali ste im znanje! Samo tako nastavite! Mirno i dostojamstveno!” Studemti i studemtice su gledali u dida i smješkali su se. Neki su isto i prema nama klimali glavama.

Onda je moj dida rekao jednom studemtu u hodniku: „Evo ja i moj unukić smo vam došli dat podršku! Svaka vam čast, momak!” Studemt je smješkao se i rekao je: „Aj baš vam fala...” Dida je rekao: „Sjebali ste im znanje trista posto! Zauzmete zgradu i ne radite kurca tebe! Prva liga! Nenasilni otpor! Svaka čast, momak!” Studemt je rekao: „Fala lipo, baš vam fala...”

Dida je rekao: „A ako vam uleti murija, vi ništa! Samo sidite svi na pod, pa nek vas govna iznose! Razumiš? Samo im možete reć - šta je, govna, šta ste došli, vidite da ništa ne radimo, nikakvi nered ne pravimo, samo ovdi sidimo i ladimo jaja a vi nas oćete hapsit, e pa akošte nas hapsit ondašte nas morat iznit odavde, govna usrana! Jel tako?”

Studemt je rekao: „Je, je... A zašto mislite da će nam doć murija?” Dida je rekao: „Ma neće doć, nego to govorim samo za slučaj slučaja! Klinac će oni doć, usrali su se ka grlice! Super ste se vi orgamizirali! Nema drinkanja, nema pušenja, nema nereda, prva liga! Samo lipo zauzmete zgradu i ništa ne radite, pa nek se oni misle! Svaka čast, momak!”

Studemt je rekao: „Fala, fala...” Dida je njega potapšao po ramenu i rekao je: „Samo izdržite, svi smo uz vas! Doćemo ja i moj unukić i večeras na plenum da vam damo još malo podrške! Kad je to, u osam?” Studemt je rekao: „Mi smo tu do pet, pa onda idemo ća!” Dida je pitao: „A kad je plenum? Nije valjda plenum maknut za ranije popodne?” Studemt je pitao: „Koji plenum?” Dida je rekao: „Pa studemski plenum, jebaga patak, koji drugo!” Studemt je rekao: „Ušli ste u općinu, šjor! Pravni faks vam je zgrada do!”

Robi K. (IIIa)


Preneseno sa portala e-novine


Post je objavljen 30.04.2009. u 14:33 sati.