Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Pogled u prošlost, ka starim imenima ulica

Danas je već pomalo "pretpraznična atmosfera" i nije mi do puno pisanja tako da će današnji post biti više "fotografski" orijentiran.wink

Naime, šećući gradom uz malo pažnje vrlo je jednostavno uočiti detalje koji nas podsjećaju na prošlost ... ono znakovi za skloništa su samo jedan od "uvida" u gradsku povijest, ima ih zaista mnogo, no nisu jako uočljivi zbog zuba vremena tako da je potrebna izvjesna doza pozornosti da ih se uoči.

A slično je i sa kućnim brojevima .... nije rijetkost naići na neke koje je već dobrano vrijeme pregazilo. Recimo, Ulice Rade Končara već dugo nema, zamijenile su ju Tratinska i Ozaljska ... no, nije rijetkost naći kućne brojeve koji još uvijek kazuju staro stanje.


Snimio: Vanja

Pri tome ne treba zanemariti činjenicu da se ovdje nije samo promijenilo ime ulice, već i kućni broj. Naime, brojevi Končareve ulice su se brojali od Savske i onaj dio ulice kojem je ponovo vraćeno ime Tratinske je sačuvao stare kućne brojeve. No, ostatak koji je ponovo dobio ime Ozaljske ulice je krenuo sa odbrojavanjem od Trešnjevačkog placa (koji se do prije 20-tak godina zvao Trg Oktobarske revolucije, sjećate li se još toga? wink) i stari brojevi više nisu važeći i ovi brojevi 180 i 183 su u stvari možda tek 60 i 63 ili nešto slično.

Evo još primjera: Kustošijanska se do pred 20 godina zvala Ulica XIII proleterske brigade i isto tako niej teško pronaći to iem na fasadama kuća.


Snimio: Vanja

Nova cesta je dugo držala svoje "neutralno ime", tek tamo negdje sredinom 70-tih su je preimenovali u Lenjingradsku, da bi je među prvima (čini mi se čak da je to bilo još za doba Jugoslavije!) preimenovali nazad u Novu cestu. Ali, nekoliko kućnih brojeva još drži sjećanje na staro ime.


Snimio: Vanja

Trg koji se danas zove Trg Vladka Mačeka (onaj na početku Prilaza Gjure Deželića odnosno nekadašnjega Prilaza JNA, tamo gdje on sreće Ulicu Republike Austrije odnosno nekadašnju Ulicu Braće Oreški) se nekad zvao Drapšinov trg ... iskreno, jedva da se sjećam da je taj trg postojao. No, ime još uvijek postoji na jednoj fasadi ...


Snimio: Vanja

Ulica Ljudevita Posavskog je pak bila Ulica Anke Butorac.


Snimio: Vanja

No, najzanimljivija i najstarija od svih tabli ovdje je ova. Naime, Samoborska cesta postoji i danas, ali sa početkom u Stenjevcu. No, ovaj kućni broj se nalazi u Ulici Božidara Adžije koja se do prije 20 godina zvala Ulica Kate Dumbović i koja se tako zvala još i 1958. godine kao što kazuje stari plan grada koji imam doma. Dakle, ovaj kućni broj datira najmanje iz 50-tih godina, ako nije i stariji. A i nije jedini ...


Snimio: Vanja

... jer mu i susjeda slijeva i susjeda zdesna krase isti natpisi!


Snimio: Vanja

Post je objavljen 30.04.2009. u 10:01 sati.