Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

Ljepotica i zvijer - rafting na Zrmanji

Duboki kanjon, ponegdje i do tristotinjak metara. Predivan kontrast bijelog stijenja, zelene rijeke i buketa proljetnog cvijeća koji se spuštaju sve do same vode. Razigrani slapovi i trinaest barijera koje su u jednom trenutku završili svoj ciklus te nam sada nude skrivene spilje, prave male cvjetne vrtove i divlje životinje koje se skrivaju u tajnim procjepima. Prelijepe pješčane plaže, mnoštvo života, livade.

zrmanja03Veliki buk

Sve to ćete doživjeti samo na jednom mjestu… Na rijeci Zrmanji..

Zrmanja svoj život počinje u mjestu kreativna imena „Vrelo Zrmanja“. Izvor joj nije posebno spektakularan. Iz sipara počinje rijeka. No sve dalje povezano sa ovom rijekom je prelijepo i spektakularno..

Nas zanima avantura, preciznije zanima nas Zrmanja kao rafting rijeka. A tu Zrmanja ima što ponuditi. Rijeku iz milja zovemo „ljepotica i zvijer“. Naime kada je vodostaj visok, kada Zrmanja „poludi“, rafting je kategorije V. Divlje brzice, teška prenošenja, vrtoglava brzine vode. Brzica „Ajme meni majko mila (iako su se u zadnje vrijeme počeli koristiti, suprotno svjetskim trendovima davanja kreativnih imena brzicama, nazivi sa karte, pa bi to bio „Ogarov buk“) jedna je od najboljih u podosta široj okolici.

Velika masa vode dojuri do puknute barijere. Nagomila se i pada sa visine od oko 20 metara u pedesetak metara duboko jezero. Ludoooo… No na žalost takav vodostaj treba loviti. Isto tako treba loviti vodiče koji mogu savladati isti. No ukoliko uspijete moći ćete pričati o pravom raftingu. Zrmanja kao zvijer nudi i poslasticu. To je tura od Ervenika do Žegara. Najluđi rafting, četri kilometara konstantnih valova, jureće rijeke i padova. Jako rijetko to možete doživjeti ali ako uspijete, dugo i naširoko ćete o tome pričati. To je bila zvijer.

zrmanja_rafting3Ajme meni..

Sada ljepotica. Pravo lice Zrmanje. Sve počinje u mjestu Kaštel Žegarski. Tu je Zrmanja slatki mali potok koji prolazi kroz bogato i široko polje.. Lagano krećemo nizvodno. Kanjon se pojavljuje i postepeno produbljuje. Pred nama je prvih nekoliko kilometara puta. Rijeka je mirna, sa vremena na vrijeme spokoj, mir i tišinu omete žuborenje manjih brzica.. Super dio za kupanje i skakanje u vod sa stijena kojih ima raznih oblika i visina...

zrmanja06

Kada postane već pomalo dosadno dolazimo do ušća rijeke Krupe u Zrmanju. Tu i do sada predivan kanjon počinje se bahato razmetati ljepotama. Odmah iznad ušća, na lijevoj obali, visoko u stijeni, nalazi se turska utvrda. No našu pažnju zaokupirati će nastanak rijeke pred nama. Jednostavno je više nema. Uskoro ćemo ćuti i huk. Izlazimo iz čamca i pogled na 12 metara visoki vodopad „Veliki buk“ zaustaviti će dah i onima naviklim na prirodu i ljepote.

Vodići bacaju čamce niz vodopad, dok se lagano spuštate niz isti. „It is f****g beautiful, i didnt expect that“, rekao je u podnožju slapa jedan od vlasnika vrlo velike Američke i svjetske pustolovne agencije. A kako ista u ponudi ima sve značajnije rijeke na svim kontinentima, ova izjava ima određenu težinu.

zrmanja01Veliki buk

Dalje Zrmanja postaje malo živahnija. Ništa preteško, slapići od pola metra. No ovdje u igru nastupaju puknute barijere. Svaka je nekada bila slap. Neke od njih bile su i duplo više od „Buka“. Nijemi podsjetnik na to koliko je sedra krhka. Ujedno barijere su prepune prelijepih spiljica, cvijeća i života. Divno mjesta za fotografiranja i uživanje u prirodi.

Što se brzica tiče, Zrmanja je svoje adute sačuvala za kraj. Prvo dolazimo do zanimljivog i dinamičnog već spominjanog „Ajme meni majko mila“ buka. Na nižem vodostaju nije toliko opasna no nekoliko kaskada i zadnji pad od dva metra izuzetno su zabavni. Iza brzice je jezero, super za kupanje i pripremu za najveću avanturu.

Muškovci II, vodopad od tri metra. Vodič će naciljati čamac ili kayak. Puštaju vas! Trenutak koji se čini kao da vi i vrijeme stojite a onda pad. Zapjenjena voda oko vas, čamac izlijeće van vode. Vi ste mokri, veseli a adrenalin kola vašim žilama. Obje brzice su usprkos uzbuđenjima koje pružaju svemu kategorije II tako da ih svi mogu savladati.

Rafting na ZrmanjiMuškovci II

Još malo i ova trosatna avantura prelijepom rijekom je gotova. Željezni most u selu Muškovci je na vidiku. Opraštamo se od rijeke.
Kada se presvučete biti ćete gladni. Na žalost usprkos prekrasnom okružju ugostiteljska ponuda na samoj rijeci i nije neka. No blizu, u selu Kruševo nalaze se „Mićanovi dvori“. Po mom skromnom mišljenju jedno od najljepših seoskih gospodarstava u nas. Fina klopa, pogled na Velebit i kanjon rijeke. Divan način za završiti dan.

Kada na Zrmanju?? Ako ste lovac na adrenalin, rano proljeće ili nakon jačih kiša vaš je termin. A ako Vas pak zanima rijeka Zrmanja kao ljepotica svibanj i lipanj su vaši mjeseci. Kasnije kada vodostaj padne i rijekom zavladaju kruti kanui svaki vaš izlet ostaviti će teške rane na krhkim sedrenim barijerama rijeke. A sedra prosječno raste na godinu 6 milimetara. Dakle svojim ste kanuom odlomili komad od pet centimetara. Koliko ste godina oduzeli rijeci?? Da ne pričamo o tome da brzice ljeti i nisu previše zanimljive.

Rafting na ZrmanjiEkipa

Zrmanja je tada idealna za lagane pješačke izlete. Malo hodate, malo slikate prelijepe krajolike i puno se kupate u osvježavajućim vodama Zrmanje.. A svratite i na Krupu. Našu vjerojatno najljepšu rijeku. Staze nisu zahtjevne no da bi vidjeli sve nevjerojatne stvari koja ova rijeka ljubomorno čuva pronađite lokalnog vodiča. No o tome drugom prilikom.

Još za kraj pogledajte našu flickr galeriju fotki rafting na Zrmanji..

www.rafting.com.hr


Post je objavljen 29.04.2009. u 12:43 sati.