Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gnn

Marketing

Viva Bandić!

Baš se nekako zalomilo da zadnjih tjedana da igram "Tropico". U ovoj, za Hrvatsku vrlo poučnoj igri iz 2001. godine, vi ste El Presidente – diktator malog karipskog otočića koji dolazi na vlast 1950. Tijekom karijere susretat ćete se sa razmaženim otočnim stanovništvom (te bi stanove, te bi posao, te bi manje poreze), cendravim intelektualcima, vojskom koja stalno prijeti državnim udarom te uvlačenjem u šupak Americi i Sovjetima.

Prije same igre birate svog El Dictatora. Pored takvog salona slavnih poput Evite i Juana Perona, Papa Doc Duvaliera ili Augusta Pinocheta, možete kreirati i svog vlastitog El Presidentea sa specifičnim vrlinama (Čovjek iz naroda, Karizmatičan…), načinom dolaska na vlast (državni udar, revolucija, kupio izbore…) i – meni najdražim – manama. "Big Schmozoola" je recimo mana kod koje su vaši pokušaji laskanja drugima tolko jadni i glupi da imate velke minuse u diplomaciji… osim kod najglupljih slojeva Tropikanaca koji vam se fakat dive. Zato ja u Tropiku nikad ne gradim škole.

"Tropico" efektivno demonstrira kako se u banana državama poput naše vlada rajom. Kad mi se široke narodne mase krenu plakat da nemaju di živjet, sagradim im jedan stambeni blok – jeftin, velik i ružan - a onda još tim zahvalnim kretenima nabijem rentu. Svaka nova zgrada košta 20% skuplje od kojih 10% ide na moj račun u Švicarskoj. Mjesec dana prije izbora, napravim velki tulum, svakom biraču dam 100 dolara i onda budale još glasaju za mene. Kada mi prifali radnika u tvornici kubanskih cigara, sližem se sa Crkvom i zabranim kontracepciju tak da natalitet skoči a ja zaposlim malu dječicu da mi ručno motaju cigare. U mom Tropicu postoji samo jedan radio program – "All Presidente, All Day" i samo jedna TV stanica – "Government is Your Friend."

I sve je to bilo smiješno i zabavno dok danas, manje od mjesec dana prije izbora za zagrebačkog gradonačelnika, nisam od Bandića primio sto kuna "uskršnjeg poklona" u kešu.

Pa, sad bar znam kak će mi se zvat sljedeći diktator u "Tropicu".

Viva El Presidente!

(GNN)


Post je objavljen 30.04.2009. u 10:02 sati.