Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedvagenij

Marketing

"Turizam"

Eno čitam ovih dana po internetu, a moglo se čuti i vidjeti i na dalekovidnici, kako su jadni turisti sa 3 megacruisera (nekih 8000 turista, ako im je za vjerovati) koji su u nedjelju "posjetili" Dubrovnik bili uskraćeni za obilazak triju ponajvećih dubrovačkih kulturnih znamenitosti. Ne, ne radi se, kao što ste mogli promisliti, o muzejima ili zidinama, već o tri trgovine mješovite robe... Naime, zbog famoznog zakona o neradu nedjeljom, dotični
objekti od velikog turističkog značaja nisu bili u mogućnosti otvoriti svoje dveri hordi raspamećenih turista žednih kulture... i negazirane izvorske vode.

Ova vijest je bila samo povod da napišem par riječi o "turizmu" u Dubrovniku.

Pošto sam jedno vrijeme radio u jednoj od te tri trgovine, upoznat sam sa stvarnom koristi koju imaju trgovine od gosta sa cruisera. Kao što vam je vjerovatno poznato, gosti na kružnim putovanjima imaju sve potrebno na brodovima, i jedini trošak kojeg su obavezni platiti je lučka pristojba, i ulazak na zidine i muzeje. Na svoje oči sam vidio kako su gosti prilikom iskrcaja u staroj gradskoj luci dobivali boce vode od 0,5l, i osim eventualne razglednice i spomenutih ulaznica nisu u Gradu potrošili niti kune/eura/dolara... I ove suvenirnice koje rade nedjeljom nisu mogle pretjerano "omastiti brk" jerbo nisu prodavale autohtone dubrovačke suvenire: Jamnicu, Studenu, ili recimo Ožujsko qpack...

Sasvim je druga stvar što Dubrovnik sa ovakvom turističkom ponudom kakva trenutno jest, puno bolje goste od takvih i ne mogu privući, pa će se silni ugostitelji čudom čuditi kad dogodine gradska turistička zajednica objavi podatke o silnom broju turista i znatno skromnijem broju noćenja (BTW, mislim da će se ta praksa računanja gostiju sa cruisera pod turiste ukinuti kad prosjek noćenja po turistu ispadne 0.97). Što onda da učini prosječni dubrovački ugostitelj sa Prijekog, recimo, kojem je uz svih tih osam tisuća ljudi (turista? I don't think so) tijekom sunčanog nedjeljnog dana restaurant zjapio sablasno prazan? Naravno da će mu grad uredno naplatiti spomeničku rentu na ona 3-4 stola koja je izbacio, iako su jedini koji su se spomeničkoj arhitekturi divili bili dokoni konobar, iznervirani gazda i par golubova.

Teoretski, zakon o zabrani rada trgovina nedjeljom trebao bi ići na ruku ugostiteljima, jer bi barem nedjeljom, umjesto da ih kupuju u trgovinama, svoje vode/pive/ledene čajeve popiti u kafiću, i tako ostvariti barem malo veći turistički prinos... Naravno da nas cruiseri nerviraju i zbog nesnosne gužve koju stvaraju brojni autobusi koji te "turiste" prevoze po gradu, ali to je tema koju ćemo ostaviti za "čerečenje" neki drugi put. Jedini pozitivni efekt cruising turizma Dubrovnik bi postigao kada bi bio luka ukrcaja i iskrcaja gostiju, tj kad bi bio početna i završna točka tih putovanja, jer bi onda ti turisti ostvarili barem jedno noćenje, zračna luka bi također zaradila, a valjda bi onda i njihova turistička potrošnja bila veća.

Post je objavljen 28.04.2009. u 10:48 sati.