,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

"Elitni" zagrebački skvot na Jarunu

Sigurno dobro poznajete one klasične oglase za prodaju stanova - obično idu nekako ovako:

"Prodajem kuću s vrtom u mirnom dijelu grada, okružena zelenilom, blizina Jarunskog jezera i tramvaja."

I sve to može biti potpuno točno, a da se u stvari radi o još jednom od zagrebačkih skvotova, ovaj put ne naseljenog mladima koji time žele izraziti svoj bunt prema društvu, već beskućnicima, onima koji nemaju drugo pribježište. A priča je tim zanimljivija zbog toga što se taj skvot nalazi na vrlo cijenjenom mjestu, odličnoj lokaciji u blizini Jaruna, a sve to je još gotovo nevidljivo običnom građanstvu i osim najbližeg susjedstva (Prikrilova ulica s Jarunske strane i naselje Gredice sa druge strane) vjerojatno rijetko tko zna o čemu se ovdje radi.


Snimio: Vanja

Dakle, krenimo po Horvaćanskoj cesti do poznatih nebodera na Srednjacima, u Ulici Braće Domany. Uz njih teče potok Črnomerec, na tome mjestu je to tek neugledan mali potočić (no, čast mu spašavaju ugodne zelene površine koje ga prate sve do njegovog ušća u Kustošak i dalje u Savu!), koji južno od Horvaćanske dijeli naselje Gredice od samog naselja Jarun. Krenimo dalje uz potok desnom obalom i nakon uredno podšišane livade i jablanova ubrzo slijedi grmlje ... a iza tog grmlja sakriveno je malo naselje drvenih baraka. Koliko znam, to su ostaci naselja u kojem su živjeli radnici koji su svojedobno, pred 30-tak godina, gradili sva ta nova naselja - Jarun, Staglišće ... Dio tih baraka je srušen i od njih se vide samo betonski temelji obrasli grmljem, no u nekima koje su još tamo žive ljudi.

Neke od baraka su relativno uredne, sa vrtovima, TV-antenama ...


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

... dok su druge zaista tek pribježište najsiromašnijih, okružene smećem ... no, svejedno, i u njima žive ljudi, dapače, na jednoj od njih je i poštanski sandučić sa imenom.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

A nekima je i to bio prevelik luksuz pa je sam sagradio neopisivu baraku od kojekakvog materijala i oblijepio ga sličicama po izboru ...


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Dakle, ako ste željni šetnje uz potok Črnomerec i ne smeta vas pomalo neobično okruženje ovih baraka, grmlja i ostataka građevinskog naselja, tad odaberite desnu obalu. Ako vam je pak miliji suvremeni ambijent modernoga naselja, dječja igrališta i ošišane livade, tad ipak odaberite lijevu obalu ... i tad je sve što ćete vidjeti od ovog malog naselja ovo:


Gredička obala potoka. Snimio: Vanja


Zaleđe Prikrilove ulice sa Jarunske strane potoka. Snimio: Vanja

Post je objavljen 27.04.2009. u 09:42 sati.