Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Astaksantin, moćni antioksidans

Ima tjedan dana otkako sam počela pit ovaj vitamin. Čula sam da je jako dobar za moj problem, a to je alergija na sunce. Malo sam istraživala o njemu i izgleda da je stvarno zakon!
Naišla sam na par ljudi koji su mi svjedočili o njegovom izvrsnom djelovanju i smatram da je zaslužio biti na mom blogu.

Najbolji primjer su mi jedan gospodin i starija gospođa. Ona je imala tešku osteoporozu, nije mogla izlaziti iz kuće, lomile su joj se kosit kao šibice, a danas sama odlazi u duže šetnje i uživa u životu.

A gospodin je prije par godina imao upalu pluča, doslovno su se borili za njegov život i liječnik u bolnici mu je preporučio Astaksantin i danas taj čovjek izgleda mlađe nego prije, a zdravlje mu je na vrhu.

Evo nešto o tom vitaminu s vitamini.hr

Astaksantin pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i njigovim mikroskopskim srodnicima – mikroalgama. Radi se o crvenom pigmentu koji se prirodno nalazi u različitim živim organizmima u prirodi. Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, potječe od astaksantina. Boja mesa lososa također potječe od astaksantina. Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se koristi i u svrhe komercijalne proizvodnje, je mikroalga Hematococcus pluvialis.

Pigment iz skupine karotenoida, astaksantin, koristi se u industriji nutraceutika, kozmetike, hrane i hrane za životinje. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidativna aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na brojne zdravstvene tegobe. Znanstvena literatura govori u prilog astaksantinu i ističe zaštitni učinak na prevenciju oštećenja izazvanih UV-zračenjem, protuupalno i snažno antioksidativno djelovanje.

Antioksidativno djelovanje astaksantina
Svakoga dana naše je tijelo izloženo približno deset tisuća napada slobodnih radikala, molekula koje oštećuju stanice. Slobodni radikali su nestabilni spojevi kisika koji su izgubili elektron uslijed metaboličkih procesa, stresa, pušenja te izlaganja suncu, zagađenju i svakodnevnim mentalnim i tjelesnim naporima. Ove molekule kruže tijelom nastojeći se stabilizirati tako što 'otimaju' elektrone drugim molekulama. Kada im to uspije, od stabilnih molekula stvaraju nove slobodne radikale, a usput oštećuju zdrave stanice.
Antioksidans ima jedinstveno svojstvo. Njegova molekularna struktura omogućuje mu da preda elektron slobodnom radikalu i time ga stabilizira. Antioksidansi su dakle "hvatači" slobodnih radikala i igraju mnoge važne uloge u borbi protiv oksidativne štete.

Brojne zanstvene studije identificirale su nepovoljnu ravnotežu prookisdansa i antioksidansa kao jedan od čimbenika rizika za pojavu brojnih degenerativnih bolesti poput malignih i kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa, artritisa, makularne degeneracije i starenja.

Antioksidativni karotenoidi, pigmenti koje unosimo hranom, štite tkiva od slobodnih radikala, a posebice su učinkoviti u zaštiti lipidnih membrana. I astaksantin, kao pripadnik skupine karotenoida, učinkovito štiti membrane stanica. Njegova antioksidativna aktivnost dokazana je brojnim studijama. Spominje se čak i višestruko snažnije djelovanje astaksantina od vitamina E i beta – karotena (do 550 puta snažnije od vitamina E i do 10 puta snažnije od beta karotena). Smatra se da upravo antioksidativno djelovanje astaksantina ima ključnu ulogu u zaštiti od UV fotooksidacije, upale, karcinoma, infekcije s Helicobacter pylori i degenerativnih bolesti u starijoj dobi. Također, isti mehanizmi vjerojatno su odgovorni za poticanje imuniteta, i očuvanje zdravlja srca, jetre, očiju, zglobova i prostate.

Astaksantin kao 'unutrašnje sredstvo za zaštitu od sunca'
Izlaganje tkiva UV zračenju može voditi ka stvaranju slobodnih radikala i oštećenjima tkiva koja nastaju uslijed fotooksidacije. Karotenoidi igraju važnu ulogu u zaštiti tkiva ud fotooksidacije izazvane UV zračenjem. Prema znanstvenim izvorima, astaksantin može biti značajno učinkovitiji od beta-karotena i luteina u prevenciji tih oštećenja. Budući da je oksidativna šteta koju uzrokuje UV zračenje na očima i koži danas jasno dokumentirana, potencijalna povoljna djelovanja astaksantina mogu biti vrlo korisna 'unutrašnja' zaštita koju valja kombinirati s odgovornim izlaganjem suncu. Posebno je pogodan za uzimanje prije i tijekom izlaganja suncu jer služi kao 'unutrašnja zaštita od sunca'.

Astaksantin i zdravlje očiju
Kemijska struktura astaksantina vrlo je slična luteinu i zeaksantinu, molekulama koje su već prepoznate kao tvari sa zaštitnim učinkom na oči. Astaksantin nije izoliran iz ljudskog oka. Ipak, studije provedene na životinjama pokazale su da astaksantin ima sposobnost prolaska barije

Astaksantin i upala
Protuupalno djelovanje astaksantina vjerojatno se može objasniti njegovom iznimnom antioksidativnom snagom. Ovo svojstvo čini astaksantin potencijalnim pomoćnim ljekovitim sredsvom za brojne bolesti, buduća da su znanstvenici sve više suglasni da je upala u podlozi cijelog niza degenerativnih bolesti današnjice. U nedavno provedenim studijama, utvrđeno je da astaksantin djeluje povoljno kod infekcije bakterijom Helicobacter pylori smanjujući upalu želučane sluznice.

Astaksantin i zdravlje srca
U studiji provedenoj na životinjama utvrđeno je da dodatak astaksantina prehrani povisuje koncentraciju HDL („dobrog“ kolesterola). Znanstvenici zaključuju kako astaksantin može biti dvojako koristan za zdravlje srca. Moguće je djelovanje astaksantina na modifikaciju razina LDL i HDL kolesterola, a s obzirom na protuupalno djelovanje astaksantina moguć je preventivan učinak na koronarnu bolest srca.


Antikarcinogena svojstva astaksantina

Nekoliko studija pokazalo je antikarcinogeno djelovanje astaksantina u sisavaca. Primjerice, astaksantin je imao zaštitno djelovanje na karcinogenezu urinarnog mjehura, te raznih vrsta karcinoma ušne šupljine. U literaturi se spominje i pozitivan učinak na karcinom kolona, prostate i dojke.

Astaksantin i imunitet
Astaksantin značajno utječe na funkciju imunološkog sustava, što je dokazano u nekoliko in vitro i in vivo istraživanja. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su da astaksantin potiče stvaranje antitijela.

Astaksantin kao potencijalna pomoć muškarcima koji imaju problema s plodnošću
U dvostruko slijepoj, randomiziranoj kliničkoj studiji, provedenoj na 30 muškaraca koji imaju problema s plodnošću bez jasno definiranog uzroka, ispitanici su primali 16 mg astaksantina dnevno u periodu od 3 mjeseca. U skupini koja je primala astaksantin parametri koju su važni za plodnost muškaraca, poput brzine spermija, bili su poboljšani.
Iako rezultati studije djeluju obećavajuće, potrebno je provesti dodatne studije koje će potvrditi učinkovitost astaksantina kao komplementarne terapije za neplodnost.

Učinkovitost astaksantina provjerena je brojnim znanstvenim istraživanjima. Siguran je za dugotrajno uzimanje i nisu poznate interakcije ove molekule s lijekovima.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender



Post je objavljen 26.04.2009. u 22:03 sati.