Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Hrvatski aerodromi podižu stupanj pripravnosti zbog svinjske gripe

Zračna luka Zagreb podiže stupanj pripravnosti zbog ubrzanog širenja smrtnosnog virusa svinjske gripe koji se u samo 24 sata iz Meksika proširio na SAD, Novi Zeland, a sumnja se i da je već stigao u Europu.

U ponedjeljak će se u zračnoj luci održati izvanredan sastanak na kojem će se odlučiti o postroženim uvjetima kontrole putnika, a doznajemo da će procedura biti slična kao i za vrijeme epidemije ptičje gripe.

- Situacija je zabrinjavajuća jer se ova vrsta gripe širi začuđujuće brzo. I sustav ventilacije u avionima je takav da se svi putnici mogu brzo zaraziti. U lošoj smo poziciji jer se epidemija počela širiti baš pred turističku sezonu kada je zrakoplovni promet u Hrvatskoj povećan. Ljudima se čini da je to sve daleko od nas, ali u današnje vrijeme ubrzanog prometa se radi o satima.

Ovoga trenutka još nismo uveli krizno stanje, ali u ponedjeljak ćemo, ovisno o naputku epidemiološke službe, vidjeti koji stupanj pripravnosti ćemo proglasiti. Međutim, mi imamo već propisanu proceduru u takvim situacijama, koje ćemo se pridržavati i sada. Ona se sastoji od upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku da se svaki putnik koji ima povišenu temperaturu ili se loše osjeća, mora prijaviti u naš stacionar.

Tamo putnika primi aerodromsko liječničko osoblje koje nakon preglada odluči da li osobu pustiti ili je odvesti u zaraznu bolnicu dr. Fran Mihaljević. U slučaju višeg stupnja pripravnosti, uvodimo karantenu i obavezni pregled putnika u međunarodnom prometu, te zaštitu našeg osoblja zaštitnim maskama - tvrdi Boško Matković, direktor Zračne luke Zagreb. Doznajemo da će sljedeći tjedan isto uraditi i ostale zračne luke u Hrvatskoj, posebno one u Splitu i Dubrovniku i ostale koje imaju povećan međunarodni promet.

Od posljedica virusa svinjske gripe ovog je mjeseca u Meksiku preminula najmanje 81 osoba, a više od 1.300 osoba je zaraženo tim novim virusom, za kojeg svjetski zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogao izazvati svjetsku epidemiju. Najmanje osam osoba je zaraženo u SAD-u, a sumnja se da je virus već stigao i u Veliku Britaniju.

jutarnji.hr


Postaje sve zabavnije i zabavnije. Čujem da su ipak našli jednog zaraženog u Velikoj Britaniji.


Post je objavljen 26.04.2009. u 13:42 sati.