Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Sere mi se od muzicara




Volim muziku i cijeli moj zivot je muzika.
Bavio sam se muzikom, svirao godinama i uveseljavao tisuce i tisuce ljudi prije rata.
Priznajem u ono vrijeme kao obicni muzicar zaradjivao sam puno novaca a oni koji su bili bolji zaradjivali su jos i vise.
Gledao sam prije nekoliko tjedana Lepu Brenu (Fahretu Jahic Zivojinovic) u emisiji "Nedjeljom u 2" kod Aleksandra stankovica koja je javno priznala da je 1982 godine na pocetku karijere ona sama zaradila novaca da kupi 10 stanova i 10 auta.
Citam ovih dana revolt koji je kod muzicara izazvao "Bajsov plan" za smanjenje ZAMPa na koji su poludili mnoge nase zvijezde i zvjezdice.
Cijenim sve muzicare i znam da je u taj posao ulozeno mnogo truda i vremena, ali zar nije ulozen trud svakog radnika ?
Pa i svi su u svojim zanimanjima ulozili trud u vrijeme koje su proveli uceci da bi postali doktori ili inzenjeri, tehnicari ili zanatlije.
Razlika je jedino u tome sto mnogi ako govorimo o nasim muzicarima, zaradjuju silne novce na koncertima i "turnejama" sto vise i nije neka tajna.
Nije tajna ni to da za dosta nasih muzicara sa ili bez razloga Hrvatska drzava placa naknade za mirovinsko kao za zasluzne umjetnike. Medju nekima posljednjim spomenutim je i Jasmin Stavros.
Pitam se cime je on zasluzni umjetnik da mu drzava mora placati mirovinsko a taj isti samo za docek nove godine naplati 30 000 EURA !!
Pogledajte koliko naplacuje Severina, Oliver, Giboni, Sandi Cenov i da ne nabrajam.
Svi su oni meni dragi i rado slusam njihove pjesme a nemam nista osobno protiv njih, ali pitam se kada im je dosta novca ?
Samo za jedan njihov nastup primjera radi novogodisnji, jedna medicinska sestra u Njemackoj treba da radi cijelu godinu, a medicinska sestra kod nas mozda i dvije godine.
Sada je problem sto ministar turizma Damir Bajs predlaze da se smanji naknada za ZAMP pa su cak otisli toliko daleko u borbi za svoja prava da su ukljucili i svjestke organizacije za zastitu autorskih prava a oglasio se i Robin Gibb iz Bee Geesa koji je predsjednik Svjetske konfederacije autorskih društava (CISAC).
Mislim stvarno da su pretjerali i da bi pored toliko novaca koliko zaradjuju trebali barem oni imati razumijevanja i raditi svoj posao a ne petljati se previse.
Moglo bi se desiti za nekoliko godina da svojim ponasanjem i velikim zaradama dovedu do revolta slusalaca i obozavatelja sto moze proizvesti kontraefekat pa da se manje posjecuju koncerti, a CD-i se svakako manje prodaju od kad je interneta.
TO je vec jedan drugi problem koji muci muzicare diljem svijeta ali o tome sam vec davno pisao i smatram da CD treba da bude reklama kao od KONZUMA ili LIDLA a da zaradjuju pjevajuci i svirajuci.
Nadam se da ce za koju godinu doci i to vrijeme zato sto je pokusaj zaustavljanja skidanja MP3 muzike sa neta "Sizifov posao" i nikada se nece moci zaustaviti.
Muzicari treba da shvate da se vremena mijenjaju i da samo trudom mogu zaraditi.
Kako kaze moj susjed Miro, "Sve bih ja nji u restorane da peru sudje" smijeh

Ministre Bajs ja sam uz vas i potpuno podrzavam vas "Akcijski plan za spas turizma" ako vam to nesta znaci.







Post je objavljen 25.04.2009. u 17:15 sati.