Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/originali

Marketing

Alan Ford - Nijagara, crtež Piffarerio

Ponovno izlaze originalni stripovi Alan Forda, izdanje Klasik.
Svakako najpopularniji i najdraži strip na ovim proostorima, kombinacija fantastičnog crteža Roberta Raviole (Magnus), izvrsnog scenarija Luciana Secchija (Max Bunker) i neponovljivog prijevoda Nenada Brixya učinila su taj strip jednim od mjesta opće kulture moje generacije.
Interesantno je da je strip imao uspjeha uglavnom samo u Italiji i na našim prostorima.

Mnogobrojne replike, natpisi na Grunfovim majicama i mudrosti koje izriču likovi kroz svoje avanture, te galerija besmrtnih negativaca, koji kulminaciju doživljavaju uvođenjem alkoholne opasnosti Superhika koji krade siromašnima da bi davao bogatima, su se ustalili u svakodnevom izričaju.


Na žalost, Magnus i Bunker su suradnji prekinuli nakon samo 75 epizoda.
Nezahvalne uloge da nastavi Magnusov rad prihvatio se Paolo Piffarerio, izvanredan crtač koji je pokušao koliko je to god moguće slijediti originalni crtež. Prilično dobro je uspio u tome, iako naravno njegovi radovi ipak nisu u rangu Magnusa.

Ako ste naišli na ovaj blog, vjerujem da ste ljubitelj stripa i da znate dovoljno o Alan Fordu, pa ne bih ovaj put ponavljao suhoparne podatke, već bih sa vama podijelio moje iskustvo sa Lucianom Secchijem.

Upoznali smo se na manifestaciji Crtani romani šou u Zagrebu. Imao sam privilegiju provesti dosta vremena s njim, i osim autograma i zajedničke fotografije, ugrabio sam vremena i za popričati. Fascinirao me svojom prijaznošću, korektnošću, strpljenjem i duhovitošću.
Nakon toga smo ostali u kontaktu, i razmjenjujemo čestitke za Božić i novu godinu i povremeno razglednice.

U stvari, preko njega sam nabavio i prvi originalni crtež iz svoje kolekcije, a to je Piffareriov crtež iz Alan Ford epizode broj 80. Nijagara.

Iako sigurno tehničkom kvalitetom rad nije u rangu ostalih djela iz moje male kolekcije, zajedno sa osobnim Bunkerovim čestitkama i fotografijama ipak zauzima počasno mjesto u mojoj kolekciji.



Post je objavljen 24.04.2009. u 23:44 sati.