Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KRIZA U SEKTORU POLJOPRIVREDE

NAPLATE POTRAŽIVNJA PROIZVOĐAČIMA MLIJEKA
KASNE VIŠE OD 60 DANA !
ZAŠTO?

Farmer Stjepan Bistrović predsjednik Saveza poljoprivrednih Udruga varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog saveza Udruga proizvođača mlijeka u kojoj je oko 5000 članova i član Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja uputio je Dopis najrelevantnijim osobama u državi koje su na poziciji vlasti, a kojim u kratkim crtama pojašnjava u kakvoj se situaciji poljoprivrednici nalaze.
Dopis objavljujem.

HRVATSKI SAVEZ UDRUGA
PROIZVOĐAČA MLIJEKA
Ul. Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12
48260 Križevci
Križevci, 22.travnja 2009.

VLADA RH

Dr. Ivo Sanader, premijer
Ivan Šuker, ministar financija

Ministarstvo poljoprivrede

Božidar Pankretić, ministar
Krešimir Kuterovac, državni tajnik
Stjepan Mikolčić, državni tajnik

Mljekare



Predmet: Krizna situacija vezana za rokove naplate potraživanja

U ovim iznimno teškim gospodarskim okolnostima uz smanjenje osnovne cijene mlijeka i pada prihoda od 16%, te uz očekivano kašnjenje isplate državnih potpora, dodatni udar na proizvođače mlijeka alarmantno je kašnjenje vezano za rokove naplate potraživanja koji prelaze 60 i više dana.

Tijekom petogodišnjeg razdoblja izdvojeno je preko 4,1 milijardi kuna kroz Operativni program govedarstva kako bi se izgradile nove hrvatske farme konkurentne europskim farmama, međutim uz drastičan rast kamata nova investicijska ulaganja su usporena a postojeća zaduženja zbog kašnjenja u naplati sve je teže servisirati od strane proizvođača.
Velika većina proizvođača preko 90% prihoda ostvaruje od prodaje mlijeka a s obzirom da je prodaja mesa u totalnom kolapsu zbog nedostatka interesa za crna goveda, te uz porast troškova stočne hrane od 5 % u odnosu na protekli mjesec , ovakva situacija vodi urušavanju sektora.
Naknadnim mjerama, o kojima ovog trenutka ovisi 33.000 ljudi koji su neposredno vezani za proizvodnju mlijeka, prema izvješću HUP-a i Croatiastočara iznesenom na sastanku Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka 20.travnja 2009.godine, neće biti moguće revitalizirati sektor govedarstva do ulaska u RH u EU.

Unatoč iskazanom rastu neto dobiti mljekara za 2008.godinu, zbog nemogućnosti naplate potraživanja za isporučenu robu na policama trgovina, zahtijevamo od Vlade RH, Ministarstva financija i Ekonomskog vijeća donošenje hitnih mjera vezano za plaćanje unutar maksimalnog roka do 30 dana od dana isporuke kako bi se održalo funkcioniranje cijelog sektora.

Dana 29.travnja 2009. najavljen je prosvjed europskih mljekara u organizaciji krovne institucije European Milk Board ( EMB ), kojeg je Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka ravnopravni član, te smo zbog nedostatka novca i ogromnih problema spremni u punom smislu podržati akciju i to na najdrastičniji način koji nam je dostupan sukladno Zakonu.

S poštovanjem,


Predsjednik HSUPM- a
Stjepan Bistrović


Post je objavljen 24.04.2009. u 13:57 sati.