Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Tajanstveni znakovi iz prošlih vremena


Sigurno ste tu i tamo uočili ove zankove na fasadama starijih zgrada i kuća. No, da li ste primjetili da ih po gradu ima na stotine? A da li i znate što oni znače?

Prema informacijama koje sam ja prikupio, ovi znakovi označavaju skloništa. Oznake su stavljane tokom drugog svjetskog rata, a strelice pokazuju smjer kojim treba ići prema skloništu (dakle, desno ili lijevo ili ravno dolje u podrum ili prvo desno pa dolje itd).

Znakovi su uglavnom iščezli iz samoga centra grada, tamo je sve teže pronaći fasade koje nisu obnavljane 50 i više godina na kojima bi se oni očuvali. No, čim se maknete malo dalje, pogotovo izvan "trgovačkih" ulica, vidjet ćete ih mnogo: Trešnjevka, Črnomerec, Šalata, Medveščak (osobito u području između Vlaške i Branimirove, od Džamije na istok!), Maksimir ... što je ulica manje prometna (a to znači da je manje zgrada fasadirano posljednjih 60 godina) i što su zgrade starije, veća je šansa da ih nađete. Ako pronađete neki posebno dobro očuvan ili sa dosad neviđenom pozicijom strelice, javite mi!

(zub vremena također polako smanjuje njihov broj ... sjećam se, kad sam kao mali išao u posjete baki u Novu Cestu tad su znakovi bili još podosta svježi i bilo ih je još više, no iz nekog meni nikad jasnog razloga, baku nisam nikad pitao ništa o tim znakovima, kao da je to bila neka tajna, tragovi svemiraca, misterija ... wink no, svaka se tajna kad-tad rasvijetli, pa tako i ova.)

Post je objavljen 24.04.2009. u 10:55 sati.