Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/everest-hrvatica

Marketing

TISUĆU METARA BLIŽE VRHU

Prva grupa u sastavu sestre Bostjančić, Mijailović, Levar i Simičević vratila se danas, nakon tri dana provedena na planini, natrag u bazu (BC). Na logoru 1 (6000m) proveli su neplanirano dva dana jer ih je u cilju da u utorak 21. travnja dođu do logora 2 (6350m) spriječilo iznenadno noćno urušavanje dijela ledenog slapa zbog kojeg skoro nitko, pa ni Sherpe koje su trebale podignuti „Dvojku“, u utorak nije prošao „Ice Fall“. Nakon što su „Ice Fall doktori“ popravili oštećeni dio ledenog slapa, prva skupina nastavila je po planu i jučer nakon nešto više od dva sata nakon kretanja iz „Jedinice“ stigla u „Dvojku“. Drugi logor, okružen Nuptseom, Zapadnim ramenom Everesta, Lhotseom i smješten na moreni već vrlo blizu ledenoj padini (stijeni) Lhotsea (Lhotse Face), od sad pa na dalje služit će hrvatskoj ekspediciji kao tzv. „napredni bazni logor“, odnosno tzv. ABC.

To bi značilo da je jučer tamo došao i kuhar, pored četiri šatora podignuta je i mala improvizirana kuhinja, a uskoro bi trebao doći i veći šator koji će služiti kao blagovaona. Nakon što su dva dana kuhale juhice i taglianete na mini kuhalima na „Logoru 1“, po popriličnom vjetru koji ne dozvoljava puno izlazaka iz šatora, dolazak na „Logor 2“ na koji su doteglile svaka po 13, 14 kila osobne opreme i visinskih vreća, popraćen s nepalskim čajem s mlijekom i ukusnim kuhanim obrokom ekspedicijskog kuhara, djevojkama je bio neopisivi gušt. Nakon što su pomogle Sherpama Lahkpi i Pasangu da podignu šatore „Logora 2“, uživale su u pravom pikniku s pogledom na Western CWM, Lhotse i Everest. Danas je na „Dvojku“ – ponovo, nakon provedene noći na „Jedinici“, došla druga grupa – Šijan, Vrbek, Đonlagić i Hraščanec koja će uz Sherpe još dodatno poraditi na njegovom uređenju. Idući put, naime, negdje oko 27. – 28. travnja najvjerojatnije će oba tima tamo provesti nekoliko dana čekajući svoj red da provedu noć u „Trojci“.

A što se pak tog, po mnogima za izradu i spavanje najnezgodnijeg visinskog logora tiče – obzirom da je smješten u drugoj polovici ledene strmine „Lhotse Face-a“, put do njega trebao bi biti ustanovljen možda čak i sutra. Neumorne Sherpe već su danas bile u „izvidnici“ i rezervirale mjesto za dva šatora. Time započinje treća faza ekspedicije, u kojoj kreće najzahtjevniji dio uspona, preko Lhotse Facea, stjenovitog „Žutog pojasa“ i Ženevskog rebra do Logora 4 na tzv „Južnom sedlu“ (7900m). Što se hrvatskoj penjačkoj ekipi više otkriva pogled na ove znamenite dijelove rute uspona na Everest, sve je jasnije da je za sada ove godine puno više stijena tamo gdje je nekad bilo više snijega i leda, što uznemirava mnoge ekspedicije podno Everesta, jer takvo stanje stvari dosta otežava uspon i komplicira „fiksiranje“, odnosno osiguravanje fiksnim užetima, pojedinih dijelova puta. U hrvatski su BC počeli stizati i prvi izvještaji DHMZ-a, a oni za sada i dalje najavljuju dobro vrijeme.

Ostatak bloga pročitajte na everest.vip.hr



Post je objavljen 23.04.2009. u 12:40 sati.