Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 44. ) - ZURICH – najveći grad Švicarske

Glavno kulturno i gospodarsko središte Švicarske, te po mnogim, neovisnim anketama grad sa najboljom kvalitetom života na svijetu.

Najveći grad jedne od najrazvijenijih svjetskih zemalja, Švicarske, Zurich, kulturno i gospodarsko središte Švicarske i glavni grad Ciriškog kantona, sa oko 400 tisuća stanovnika u svom užem središtu, odnosno preko milijun i 250 tisuća stanovnika na svom širem području, grad je to brojem stanovnika sličan glavnom hrvatskom gradu, Zagrebu. Recimo, direktnom zrakoplovnom linijom od Zagreba do Zuricha, potrebno vam je samo devedeset minuta( danas možete avionsku kartu kupiti po gotovo simboličnoj cijeni, od 600-tinjsk kuna ) i već ste na tlu jedne od razvijenih europskih metropola, dok bi automobilom put trajao znatno duže, minimalno desetak sati, uz odmor, ukoliko ne želite se iscrpiti dugotrajnim umorom i krahirati u vožnji.


Gdje se spajaju rijeka i jezero


Treba biti objektivan i priznati kako je Zurich, osim što je najveći grad Švicarske ( ne glavni grad, on je Bern, iako znatno manji površinom i brojem stanovnika ), i grad sa izrazitom kvalitetom življenja, sa visokim standardom i ležernog tempa života, usprkos što je po općem prihvaćenju to jedna od elitnijih europskih metropola, u Zurichu nema prevelike jurnjave i bjesomučne utrke za profitom, biznisom, toliko karakterističnim čimbenikom mnogih europskih i svjetskih velegrada, iako je Zurich i bankarsko švicarsko i europsko središte.


Grad je veoma lijep, stoga što se nalazi na mjestu gdje rijeka Limmat istječe iz jezera Zürich, a kao i svaki švicarski grad, tako i Zurich, okružen je planinskim masivom, Alpama i velikim šumama.


Naravno da je ovaj grad prepun kulturnih i povijesnih spomenika izuzetne vrijednosti, recimo, Grossmünster – hrvatski- veliki ministar, blizu je jezera (Zurich) u starom dijelu grada, velika gotička katedrala, gdje je Zwingli bio pastor; prva zgrada izgrađena oko 820. godine, Karlo Veliki proglasio carskom crkvom


Fraumünster – hrvatski – ministar, naše žene, na suprotnoj strani rijeke Limmata; prvi dio napravljen prije 874. godine; Romanski zbor izgrađen između 1250. i 1270. godine; slikar Marc Chagall dodao je vitraž. Potpuno je obnovljeno prije nešto manje od pet godina. Crkva sv. Petra ( niz rijeku od Fraumünstera, u starom gradu ) ima najveći satni brojčanik u Europi. Zurich ima jedan od najljepših Botaničkih parkova u Europi, uz jezero Zurich, obzirom da se grad nalazi uz jezero i rijeku ima i živopisne ulice posebno u ljetno vrijeme, iako se Švicarska ni u najvrelijih ljetnih mjeseci ne može pohvaliti visokim temperaturama, poput Niederdorfstrasse, ulica sa bezbroj restorana i caffe barova.


" Mali Pariz "


U povijesnom središtu Zuricha nalazi se Stari grad, sa bezbroj lijepih i unikatnih kuća iz sedamnaestog, odnosno šesnaestog stoljeća i velikim brijem fontana, Švicarska i inače puno drži do tradicije i na uređivanje i očuvanje svojih karakterističnih zelenih površina, obzirom da je bogata zelenilom ali i velikom količnom izuzetno čiste vode. Iako se Švicarska na prvi pogled čini suviše hladnom zemljom, čiji su stanovnici lišeni svih emocija, ipak moramo konstatirati, grad «svjetla» Zurich, ili «mali Pariz» kako ga je netko popularno nazvao, nešto je sasvim drugačije, ne samo što se smatra švicarsko metropolom gostoljubivih ljudi, i domaćinske atmosfere, nego on to uistinu i jeste.


Sa pristupačnim cijenama u hotelima poput Tivolija u zapadnom dijelu grada ili Holiday Inn, po cijeni od nevjerojatnih petstotinjak kuna za noćenje, što nije puno ako to usporedimo sa drugim svjetskim metropolama, uostalom, samo noćenje u hotelu « I « u Zagrebu stoji preko četiristo kuna, hotel Regent da ne spominjem,, dok je hotel Eden, na samoj obali jezera ipak nešto skuplji, te cijena jednog noćenja nadmašuje 1600 kuna, tu je negdje u razini hotela Regent of Esplanade u Zagrebu. Kako bilo, veliki je izbor, budući da postoje i mnogi moteli koji zadovoljavaju sve standarde udobnosti potrebne svakom čovjeku, a koji svojom cijenom ne prelaze tristo kuna po osobi, naprotiv u prosjeku možemo govoriti oko dvjesto kuna, što za grad poput Zuricha, ponavljam, nije puno.


FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Post je objavljen 23.04.2009. u 11:15 sati.