Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocunaff

Marketing

Jebeš podršku, pridružite se!

Već je, evo, treći dan kako je na moj najdraži faks zauzet i blokiran od strane studenata. Moram priznati kako sam još od same najave blokade faksa bio skptičan prema svemu tome, kako sam još u ponedjeljak samtrao kako je sve to loše napravljeno i da neće biti nikakve koristi od toga, no kako dani prolaze, a studenti su ustrajni, to sve izgleda puno bolje i sve su izglednije šanse da uspjeh neće izostati. Smatrao sam, a i dalje smatram, da je besplatno visoko školstvo utopija, bar sada, zbog globalne krize i recesije no isto tako sam uvijek smatrao da baš to mora biti početna pozicija u bilo kakvim pregovorima oko modela plaćanja studija.
Dabome, itekako bih volio da sam u krivu i da borba za besplatno obrazovanje bude u potpunosti uspješna. Nitko sretniji od mene.

No, pustimo sada to što ja smatram, pogledajmo kako stvari stoje.
Već drugi dan blokade na FFZG-u stigla je podrška iz Zadra, gdje su studenti zadarskog FF-a napravili istu stvar, dakle, prekinuli nastavu i blokirali fakultet te dobili podršku uprave fakulteta, a isto se najavljuje i za sutra na FPZG-u. Iz Splita stiže najava prosvjeda u petak, u znak podrške kolegicama i koleg(ic)ama na FFZG-u i u Zadru, iz Rijeke tek riječi podrške. Na ostatku zagrebačkih fakulteta te iz ostalih sveučilišnih i veleučilišnih centara, bar kolko vidim, ni riječi ili tek malo "podržavamo ih".

Ma, kolegice i kolege, s oproštenjem, ali jebeš prosvjede i podršku. Od toga nikakve koristi sada kad su neki fakulteti u blokadi. U MZOŠ-u su se pokrili po ušima i samo ponavljaju jedno te isto, kako njih niko nije pozvao na razgovor, kako oni ništa ne znaju, kako ovo, kako ono. Ministar Primorac, koji inače jedva čeka priliku da se pojavi u medijima, kako bi se mogao hvali nečim što (ni)je napravio za svog mandata se zavukao u mišju rupu i ni traga ni glasa od njega. Svi izbjegavaju reakciju, čekaju da vide kako će se stvari razvijati pa će onda odlučiti u kojem će smjeru ići.

Ako izostane konkretna podrška studenata ostalih fakulteta, a konkretnom podrškom smatram upravo blokadu svih fakulteta i svih sveučilišta, bojim se da će MZOŠ i Vlada odgovornost prebaciti na blokirane fakultete, eventualno na sveučilišta i tresla se brda, rodilo se niš'.
No, ukoliko se blokada proširi na ostale fakultete i sveučilišta, niti Primorac, a bogme niti Sanader prostora za uzmak više neće imati i onda se više neće moći izvlačiti na to da ih nitko nije kontaktirao, već će sami morati kontaktirati druge.

Riječi i pisma podrške su dobrodošle od profesora i uprava fakulteta i sveučilišta, od raznoraznih organizacija i pojedinaca nevezanih uz fakultete i sveučilišta. No, riječi i pisma od studenata i studentskih organizacija ništa ne znače dok se na ostalim fakultetima nastave normalno održavaju. Kad je već počelo, nek se širi dalje dok cilj ne bude postignut.

Dakle, za kraj ponavljam, jebeš podršku, pridružite se, blokirajte svoje fakultete, bokirajte svoja sveučilišta i rezultati neće izostati.

Post je objavljen 22.04.2009. u 19:26 sati.