Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

SABOT (Tábor, Czech Republic)

zrenjanin, klupče, 4 maj, 22h, 100krpa

SABOT (Tábor, Czech Republic)

Američki dramendbejs duo, SABOT, koji žive i rade u Češkoj, u ponedeljak, 04. maja održaće svoj drugi koncert u Klupčetu. Ovaj energični par je nekoliko puta svirajući obišao skoro ceo svet, a sledeći izazov za njih je, kažu, koncertna turneja po Afričkom kontinentu. Ovo je već šesto gostovanje SABOTa u Srbiji, a do sada su svirali u nekoliko Zrenjaninskih klubova.

Ovaj zanimljivi par se 93.će godine se doselio u Tabor, u Češkoj i tamo osnovao Kulturni centar za razmenu (CESTA) koji godinama okuplja avantgardne umetnike iz celog sveta. U Zrenjanin su prvi put došli na poziv Svetlane Blagojević, vajarke iz Zrenjanina, koja je od tada svoj skromni dom ucrtala kao jednu od stanica za spajanje ove velike umetničke familije koju Hilari i Kris prave u CESTi. Njen dom već godinama posećuju umetnici iz celog sveta prilikom prolaska kroz Srbiju.

SABOT je formiran 1988. godine u San Francisku, u Kaliforniji, od strane ritam sekcije pank tria Forethought. Od tada je SABOT nastavio da bude instrumentalni duo sa basom i bubnjem, a postava se nikada nije menjala.

SABOT čine Kristofer Rankin (Christopher Rankin) – bas i gitara i Hilari Binder (Hilary Binder) - bubnjevi.

Kristofer Rankin je rođen u Klivlendu, Ohajo. Po dolasku u Bolder, u Koloradu 1978. godine, započeo je studije saksofona i klarineta. 1981 godine osnovao je svoj prvi indastrijal sastav, Problemist, u San Francisku u Kaliforniji. Po završetku angažmana sa sastavom Problemist, on se prebacio sa saksofona i sintisajzera na bas gitaru. 1984. godine formirao je Morally Bankrupt, četvoročlani progresivni pank sastav. Njegova muzička karijera se nastavlja posle susreta sa gitaristom i pevačem Tomijem Strejndžom (Tommy Strange), koji je takođe iz Ohaja. Zajedno sa Tomijem i Hilari, formirao je pank-folk trio Forethought, 1986. godine. Dve godine kasnije, on i Hilari su formirali SABOT.


Hilari Binder je rođena u Vašingtonu, D.C. Svoju muzičku karijeru je započela sa šest godina, učeći klasičnu violinu i klavir. Kako se osećala frustriranom ograničenjima klasične muzike, sama je počela da uči bubnjeve sa 15 godina i osnovala svoj prvi punk sastav, Death Before School, 1981. godine. Po dolasku u San Francisko, nastavila je da svira sa Tomijem i Kristoferom. Sa formacijom SABOTa stvorila se mogućnost da razvije tradicionalni stil sviranja bubnjeva svojih ranijih pank sastava.

Kristoferov muzički uticaj započeo je u ranim godinama sa klasičnom muzikom i Diksilend džezom. Tokom sedamdesetih razvio je interesovanje za progresivnu rok i savremenu džez muziku. Kroz sastave Problemist i Morally Bankrupt otkrivao je i iskusio indastrijal muziku, pank i ostale nezavisne muzičke stilove osamdesetih godina. Danas provodi vreme slušajući Japanske nojz bendove i povremeno super avantgardne i teške džezz pokrete kasnih šezdesetih godina.

Hilarin muzički uticaj je započeo sa njenim klasičnim muzičkim obrazovanjem, koje je imalo uticaj na njen kasniji stav o kompoziciji. Deset godina je slušala isključivo pank i hardkor muziku, iako je oduvek u slobodno vreme potajno slušala soul, go-go i hip hop.

http://www.cesta.cz/sabot!.htm

myspace.com/sabotband

Post je objavljen 22.04.2009. u 19:13 sati.