Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/webstilus

Marketing

Inicijativa za zaštitu glazbenika

Na konferenciji je predstavljena inicijativa za zaštitu glazbenih umjetnika od akcijskog plana za turizam Ministarstva turizma RH.

U ime glazbenika na konferenciji su govorili Antun Tomislav Šaban, Hrvoje Hegedušić, Paolo Sfeci i Husein Hasanefendić – Hus, a na njoj su sudjelovali i mnogi drugi hrvatski glazbenici: Arsen Dedić, Vanna, Gibonni, Miro Buljan, Mladen Tarbuk, Tamara Obrovac, Nikša Bratoš, Sanja Doležal, Vladimir Kočiš Zec, Alfi Kabiljo i drugi.

Autori su tekst inicijative dobili jučer poštom. U njemu se, između ostalog, poziva na bojkot predizbornih kampanja SDP-a i HDZ-a.

U nastavku slijedi tekst za medije koji mi je proslijedila gospođa Marina Ferić Jančić, pa ga ovdje donosim u cijelosti:

Hrvatski glazbenici pokrenuli inicijativu za zaštitu glazbenih umjetnika od Akcijskog plana za turizam Ministarstva turizma RH

Akcijski plan za turizam je plan za uništenje hrvatskih glazbenih umjetnika

Zagreb, 21. travnja 2009. - Akcijski plan za turizam, kojeg je 8. travnja objavilo Ministarstvo turizma, a podržala ga Vlada RH i Ekonomsko vijeće, predviđa, između ostalih mjera, i smanjenje naknade za korištenje glazbe za 50%, uz uvođenje maksimalnog iznosa kojeg jedno poduzeće može platiti. Hrvatski glazbenici s današnje konferencije za novinare poručili su da takvu odluku smatraju neprihvatljivom te zbog toga pokreću inicijativu za zaštitu glazbenih umjetnika od Akcijskog plana za turizam.

Bez pitanja glazbenika ili konzultiranja udruga koje ih štite, odlučeno je da su upravo glazbenici (autori, tekstopisci, aranžeri, izvođači, diskografi itd.) ti koji bi se u korist hotelijera jednostavno trebali odreći polovice svojih privatnih prihoda od kojih žive i kojima osiguravaju egzistenciju svojih obitelji, upozoreno je na konferenciji za novinare.

„Naime, unatoč navodima Ministarstva u samom Akcijskom planu, naknada za autorski rad nije parafiskalni namet, jer nije prihod državnog proračuna ili lokalne samouprave, niti ima javnu namjenu, već je privatni prihod od kojeg žive autori, tekstopisci, aranžeri, orkestralni umjetnici, solisti i drugi glazbeni umjetnici“, naglasio je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Autorsko i srodna prava privatna su prava, potpuno izjednačena stvarnom pravu vlasništva, a u RH su zajamčena međunarodnim konvencijama, međunarodnim ugovorima, pravnom stečevinom EU te osobito Ustavom RH i Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima.

Takav način djelovanja države kojim se zadire u privatna prava i privatno vlasništvo glazbenika, hrvatski glazbenici smatraju potpuno neprihvatljivim te su spremni poduzeti čitav niz aktivnosti kako bi spriječili realizaciju sporne odredbe plana.

Već su pokerenute konzultacije hrvatskih i inozemnih glazbenika, a skupovi će se održati u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku. Konzultacije glazbenika u inozemstvu već su započele kroz kanale krovnih svjetskih udruga koja okupljaju društva za kolektivnu zaštitu prava glazbenika.

Prikupljene naknade za autorska i srodna prava kroz tri ovlaštene neprofitne udruge građana isplaćuju se na račune hrvatskih i inozemnih glazbenih umjetnika, pa glazbenici stoga upozoravaju da provođenje Akcijskog plana nije samo narušavanje privatnih prava i vlasništva hrvatskih građana, već predstavlja i izravno nepoštivanje međunarodnih ugovora i obveza.

U Akcijskom planu naveden je podatak da su izdaci za autorska prava tijekom 2007. porasli za 22%, no nije pojašnjeno da to povećanje nije posljedica povećanja iznosa naknada već isključivo povećanja opsega korištenja glazbe, odnosno otvaranja novih objekata.

„Ne razumijemo da se danas nakon niza godina ugovornog odnosa kojeg udruge glazbenika imaju s udrugom hotelijera, i turističkog rasta, naknada za autorska prava dovodi u pitanje bez ijednog argumenta i da država intervenira u korist jednih privatnih poduzetnika (hotelijera), a na teret drugih privatnih poduzetnika (glazbenih umjetnika)“, kazao je Husein Hasanefendić – Hus, predsjednik Hrvatske glazbene unije. Ujedno je upozorio da je u 2007. godini od ukupno 5000 članova Hrvatskog društva skladatelja svega 50 autora zaradilo prosječnu hrvatsku plaću ili više od toga, dok je prosječan autorski honorar (hrvatskih i inozemnih autora) u istoj godini iznosio brutto 278,00 kn mjesečno, a situacija kod umjetnika-izvođača još je i gora.

Naglašavajući da u ukupnim rashodima hotelskih tvrtki naknade za korištenje glazbe predstavljaju zanemarive iznose manje od jednog promila glazbenici su se javno zapitali je li moguće da itko vjeruje da će se oduzimanjem polovice njihovih prihoda pomoći bilo hotelijerima bilo turizmu u cjelini.

Za ilustraciju utjecaja troška naknade za korištenje glazbe na poslovanje hotela navedeno je kako dnevna naknada za sobu u dubrovačkom hotelu Excelsior u kojoj noćenje košta oko 2000kn iznosi 0,88 kn što je 0,04%, dok je u slučaju zagrebačkog hotela Regent Esplanade u kojem noćenje košta oko 1200kn iznos dnevne naknade za sobu 0,74 kn, što je pak 0,07%.

„Sasvim je jasno da to neće imati apsolutno nikakav utjecaj na ukupni rezultat u turizmu osim što će možda zanemarivo povećati profit ili smanjiti gubitak vlasnika hotela. Ali je jasno i posve sigurno da će ugroziti egzistenciju najvećeg broja glazbenika koji ionako teško žive,“ kazao je Paolo Sfeci, član Glavnog odbora HGU.

Sada, u vrijeme globalne krize, upravo su (uz turistički sektor) industrija zabave i kultura ti koji najviše trpe pa hrvatski glazbenici već itekako i sami osjećaju krizu. Međutim, i dalje svakodnevno pokazuju spremnost da pomognu u rješavanju najrazličitijih društvenih problema. Još od Domovinskog rata svakodnevno sudjeluju u brojim humanitarnim akcijama kako bi pomogli u prikupljanju sredstava za najrazličitije potrebe društva i ugroženih pojedinaca na koje država nije u mogućnosti odgovoriti.

„Mislimo da razgovorom između hotelijera i glazbenika trebamo i možemo doći do obostrano prihvatljivog rješenja. Međutim, protiv realizacije Akcijskog plana u dijelu koji se odnosi na smanjenje naknade glazbenicima borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima jer ga smatramo neprihvatljivim nasiljem nad našim pravima“, poručili su hrvatski glazbenici s današnje konferencije za novinare.

U međuvremenu HDS podsjeća sve korisnike glazbenih djela u javnosti da su postojeći ugovori i sporazumi s asocijacijama korisnika još uvijek na snazi te ih poziva da iste poštuju i ispunjavaju preuzete obveze.

Na kraju, glazbenici su pozvali Predsjednika Vlade RH dr. Ivu Sanadera da ih primi na razgovor, gdje bi mu iz prve ruke iznijeli probleme vezane uz provedbu Akcijskog plana te predložili moguća rješenja.



chagall



Post je objavljen 21.04.2009. u 18:46 sati.