Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zs69

Marketing

26. Vienna City Marathon

Žohar trči po Beču

Subota, buđenje u 06:00.
Na put prema kraljevskom i carskom gradu sam krenuo već u subotu. Dođoše po mene u 06:00. Dio priprema smo odradili u Shopping City Süd.
Bio je to shopping halfmarathon. Nakon toga nastavismo prema Beču. U hotel smo stigli nešto prije 16 sati, na brzaka ostavili stvari i požurili na pasta party sponzora. Tamo sam dobio novu majicu 42,2 ali ovog puta bijelu s crnim otiskom, što je svakako praktičnije za sunčanih dana. "Ubili" smo par porcija tjestenine, sladoled i krenuli u šetnju centrom prema hotelu. Putem smo odlučili da bi mogli posjetiti lokalnu birtiju. Tamo sam uz Radlera pojeo i palačinke. Nisam odradio ugljikohidratno pražnjenje i punjenje tjedan dana ranije, pa sam to pokušao nadoknaditi večer prije. sretan U krevetu sam bio već u 22 sata (bez sexa, pravi sportaši TO ne rade prije natjecanja).
Nedjelja, buđenje u 06:00 (OPET!).
Kratko pripremanje za doručak, koje je uključivalo "veliko pražnjenje". Za doručak tipična hotelska hrana. Kažu znalci da prije trke treba doručkovati kao i uobičajeno. Po toj definiciji nisam shvatio, uobičajeno kao kad ideš raditi ili uobičajeno kad si u hotelu, pa sam u nedoumici ipak izabrao ovu drugu varijantu i fino se napunio sandwich-ima, popio čajeve, kave, sokove, pa još jednom kobasice, salame i sireve, jer čeka me naporan dan, a i tko zna što se ima za pojest uz stazu.
Povratak u sobu sam obilježio još jednim "velikim pražnjenjem" (zbog uzbuđenja, to se i drugima događa), a nakon toga kompletna higijena. Čak sam se obrijao! Oprana kosa, otuširan i mirišljav, čistih zubiju, podrezanih noktiju, odjeven u čiste majice i ostalu opremu, lijepo prikvačio brojeve, mirisao kao ruža. Hm, bit će tamo puno žena. sretan
Tako prezgodan i privlačan sam krenuo sa svojom družbom prema startu. Moram li napomenuti da je taj dan javni prijevoz bio besplatan za trkače i da je trkača bila puna podzemna (U-bahn). Dođosmo tamo nešto prije 08:30. Bijah tamo prošle godine, tako da nisam bio iznenađen kao neki drugi pripadnici teama, ali radi se o približno 25.000 trkača u jednoj ulici. Probat ću vam to predočiti jednim podatkom, ali svakako pogledajte i link na stranicu maratona. Od trenutka kada su startali prvi crnci, pa do trenutka kada sam ja prošao kroz startnu liniju prošlo je 9 minuta!
Strategija.
Trku sam trebao trčati s kolegicom Ivom, no nismo se vidjeli na startu. Dogovor nam je bio da krećemo s tempom od približno 05:15 min/km, pa nakon 10 km spuštamo na 05:00. Osobno sam se nadao da bih nakon 35. km mogao probati smanjiti na 04:45 min/km. Nadao, jer sam bio svjestan da se nisam dovoljno pripremio i da će ostanak na 05:00 biti sasvim dobar. To bi značilo da sam uspio napraviti "negativni split" (ništa kontra Splita), odnosno da mi je druga polovica staze bila brža od prve.
Na startu je velika gužva i pokušaj da se ide brže od gomile troši puno energije zbog stalnog izbjegavanja drugih trkača, usporavanja, ubrzavanja, preskakanja i sličnog. Nije ugodno prazno kao na hrvatskim utrkama. sretan
Oznaku za 1. km nisam vidio, ali na 2. km mi je ukupno vrijeme bilo 10:22, što znači da je tempo dobar. Oznaku za 3. km sam također previdio, ali na 4. km je bilo 10:31, što je zapravo željeni tempo. 5. km je nešto brži 05:05. Na 6. km je bila okrijepna stanica pa se to vidi i na prolaznom vremenu (05:28). Kad već spominjem okrijepne stanice, moram napomenuti da postoje oznake 200m prije, pa 100m prije, pa dolazi stol s okrijepom za elite athletes, pa puno metara vode, pa dosta metara s PowerRade-om, pa ponovo voda. Voda za piće i PowerRade su točeni u čaše, tako da nema bacanja bočica od pola litre iz kojih je popijeno par gutljaja, kao na hrvatskim trkama. Nezgodni dio ove priče je da je staza mokra i puna čaša, pa treba paziti da se ne posklizne. Također postoje i posude s vodom za spužve, koje se nalaze obično na početku okrijepnih stanica. Od hrane, ove godine sam vidio samo banane. Osobno više volim naranče i limun.
Na 16. km opet usporenje jer sam ušao u zonu izmjene štafete. Osim maratona sam trčao i prvu dionicu štafetnog maratona. Team je imao vrlo inovativno i neponovljivo ime: Forrest Gump.
Na 19. km sam stigao Marka (pajdaša polumaratonca) koji me je u grupi s ostalim polumaratoncima ostavio na startu jer sam im bio prespor. Na 20. km sam stigao i drugog - Marija. Na 21. km je divna nizbrdica koja omogućava polumaratoncima divan zalet do cilja. Nizbrdica je smanjila prolazno vrijeme na 04:49. Nakon odvajanja, gužva je bila nešto manja, tek toliko da se ne mora paziti da ne zapneš za nečije noge. Negdje na 20. km sam uzeo stick s magnezijem. Za svaki slučaj, iako sam se osjećao super. Na 23. km sam uzeo energy gel i popio dosta tekućine (vidi se po prolaznom vremenu 05:28). Ne padne mi gel teško na želudac, ali stvarno ne osjetim neki power boost nakon gela, štoviše, na 25. km sam usporio (06:09). Jednostavno, nekako sam postao "težak", noge nisu vukle, počeli su me pretjecati drugi trkači. Ne znam, mogu li to povezati s gelom, ali nije mi prvi put da koristim gel i da ne osjećam nikakvo "dizanje". Više me "digne" traubenzucker iz DM-a.
Nakon tog "pada" na 25. km prolazna vremena su mi oko 05:50. Vidi se zadržavanje na okrijepnim stanicama i nakon 35. km prolazna vremena prelaze vrijednost od 6 minuta po km. To je kriza iz koje se nisam uspio izvući, uspio sam ju održavati da ne "potonem" dublje.
Na oznaci za 41. km odjednom pored mene prolazi veća skupina trkača. Jedan "fura" balone i shvaćam da je to pacemaker s 04:00:00. PANIKA! Pa, moram biti ispod 4 sata. To je jedino očekivanje od ove trke. Istog trenutka "prebacujem u višu brzinu" i krećem. Do kraja je 1,2 km i to mogu "povući". Nakon puno vremena ponovo "pretjećem" druge trkaće u većem broju. No, nije to baš lako. Staza je na ovom dijelu uska, gledaoci su nam sasvim blizu, treba paziti i na tramvajske tračnice (da se krivo ne stane). Taj zadnji km sam uspio prijeći za 05:10 min/km. Ulazak u zadnih stotinjak metara završavam u "full gas"-u. Prestižem još nekoliko umornih trkača.

Graf s prolaznim vremenima po km. Klikni na graf za veću sliku.
Graf prolaznih vremena Beč
Iz grafa se vidi da sam u prvih 25 km imao trenutke kada mi je tempo bio iznad 05:20, to su obično zadržavanja ili nailasci na okrijepne stanice, pa je pogled na sat obično prouzročio brži slijedeći km (od tuda "pilasti napon").

Graf s usporedbom prolaznih vremena iz Ljubljane i Beča. Klikni na graf za veću sliku.
Usporedba Ljubljana i Beč
Na ovom grafu se vidi (svijetlo plava i narančasta linija) da sam do 26. km imao bolje prosječno vrijeme u Beču, a nakon toga počinje pad. Uzrok tome je izostanak zimske baze (odnosno mala ukupna kilometraža i samo jedan trening duži od 30 km).

A evo i službene obrade podataka: Laufprofil
Na desnoj strani je izbornik Results, nakon što kliknete na njega, u polje "search start number" upišite 582 i stisnite "Go!". Nakon toga ćete dobiti brojčice, a za lijepi graf kliknite na moje ime i prezime. Ima i par sličica.

Ulazak u cilj.
Sretan sam. Curica mi vješa medalju. Idem dalje, uzimam vodu, pijem. Krećem se prema izlazu. Medicinski timovi pomažu trkačima koje hvataju grčevi. Promatram jednog i vidim kako mu se pod kožom mišić grči. Skupljam finisher paket. U njemu ima banana, voda, sokova, musli barova. Pozdravljam trkača iz TK Marjan Split. Izlazim u gužvu. Moram priznati da nakon ovakve trke imam poteškoća s kognitivnim sposobnostima. Ne znam što sam se dogovorio, kuda trebam ići,... Lagano "bauljam" parkom, tražeći šator sponzora, u međuvremenu nailazim na kontejner za povratak cheapova. Gospođa očitava svaki cheap i vraća mi točan novčani iznos. Zašto ovo spominjem? Moglo se iznajmiti cheapove za 10 EUR, ali i za 25 EUR. Ne znam u čemu je razlika, ali to je tako. Dobijam svoje novce i nailazim na štand gdje graviraju medalje. Ma, nek' crkne škrtost, posežem u džep i kažem maloj: "piši!". Curica je s mog startnog broja (onog papira s kojim se trči) prepisala broj, uzela mi medalju i EURe i poslala me na drugu stranu šatora. Za manje od 5 minuta, druga curica me zove i uručuje medalju s mojim prolaznim (neto) vremenom, imenom i prezimenom. Baš lijep suvenir. Nije još jedan komad željeza, nego ipak nekako personalizirano. Ovo je čisto jedan "hint" našim organizatorima.
U sponzorskom šatoru okrijepa i kratko druženje s kolegama. Nakon toga odlazak u hotel (pješice!), tuširanje i put za Zagreb. Srećom nisam ja vozio.
Moram spomenuti organizaciju. Prošle godine sam već bio iznenađen, a ove godine mogu samo ponoviti da bi od njih mogli puno naučiti. Mnoštvo je stvari i detalja po kojima se vidi da je u pitanju odlična organizacija i planiranje, ali i izvedba. Počevši od prijava putem weba i obrade podataka (možete vidjeti kako to izgleda - moj profil), dostave rezultata putem sms-a (ne zamo završnog, nego i međurezultata), do podjele brojeva s cheapovima, papira s naljepnicama za prijevoz stvari od starta do cilja, organizacije starta u grupama, slaganje grupa i stavljanje oznake grupe na startni broj, dobave velikog broja wc-a i pisoara, regulacije prometa i redarske službe, organizacije okrijepnih stanica, točaka sa zabavnim programom (bubnjari u više verzija, cheerleadersice, glazba s razglasa,...), gledaocima uzduž cijele staze, podrške s prozora i balkona, izostanka bilo kakvih izljeva negodovanja stanovništva (što me izuzetno smeta u rodnom mi Zagreb gradu), pa do organizacije na cilju od podjele medalja, dodatnih vrečica s poklonima, do točaka za sastajanje po slovima abecede, kamiona sa stvarima po brojevima trkača, povrata cheapova, dodatne ponude (između kojih je i rečena gravura medalja), sponzorskih šatora, tuševa koje je organizirala vojska, ... bla, bla, bla. Mogli bi davati konzultantske usluge iz organizacije.

Time: 03:53:45
Avg speed: 05:32 min/km (10,83 km/h)
Total rank: 2421./5016
Rank in category: 486./859 (M-40)

Žoharove slike s maratona

Post je objavljen 20.04.2009. u 23:54 sati.