Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinkilyandfriends

Marketing

Novo u kinima, a staro u knjižnici- "Koralina"

Evo, napokon sam pronašla (recimo) malo inspiracije za pisanje. Inače, vračen mi je moj stari kompić, jer je laptop crko (i na popravku je), i sad ova stara kutija opet zuji na starom mjestu nakon što je polagano počeo skupljati prašinu.
Iako već odavno "vjerni fanovi" Harry Pottera željno iščekuju šesti dio u kinima, neki očekuju nešto novo.

"Bajke su i više nego istinite: i to ne zato što nas uče da zmajevi postoje, već zato što nas uče da ih je moguće pobjediti."

To piše na drugoj stranici poslije posvete i ostatka stvari što je na samom početku knjige (mislim da već to znate protumačiti tako da ja ne gubim vrijeme). Knjiga "Koralina", iliti u orginalu "Coraline", pisca Neila Gaimana izdana je još 2003. godine. Jeste da je pomalo dječja knjiga, ali mislim da ju može bilo pročitati, a font je dovoljno velik i knjiga je dovoljno kratka za najgore lijenčine koje ne pronalaze užitak čitanja.To vam je inače fantasy/horor roman. Neki ju uspoređuju sa "Alisom u zemlji čudesa".

Dakle o čemu se tu radi:
Koralina se sa roditeljima i još nekoliko podstanara (dvije stare umirovljene kazališne glumice gospođice Spink i Forcible i stari šašavi starac iz potkrovlja koji dresira bijele miševe) uselila u veliku staru kuću sa starim teniskim terenom, opasnim bunarom i uglavnom nepokošenom travom oko nje. Koralina, pošto je mala istraživačica, istražuje cijelu staru kuću i pronalazi vrata koja ne vode nikamo (i mama joj je to dokazala, uzela veliki hladni ključ, otključala vrata, međutim iza vrata se nalazio zid od opeke). Ali jedne noći, opeka je nestala, a Koralina se zaputila kroz hodnik iza opeke. Ubrzo ju je dočekala neka žena sa gumbićima umjesto očiju koja se predstavila kao njezina "druga majka". Drugo mjesto na koje je Koralina došla izgledalo je isto kao i njezina kuća, ali samo malo drugačija. Iako se činilo da "druga majka" ima dobre namjere pokušavajući pokazati svoju "ljubav" prema Koralini, nije tu bilo ničega dobrog. "Druga majka" joj je otela roditelje i Koralina ih mora spasiti i pobjeći. Na putu do svoga cilja, upoznaje crnog arogantnog bezimenog mačka (u biti, jedan isti mačak kao što ga je pronašla kod svoje kuće, samo što je pričao), koji je postao njezin prijatelj.
Ako vas zanima što se dalje dešava, toplo preporučam da uhvatite knjigu u ruke.

Iako je to dječja knjiga, ima dosta zanimljivih djelova (barem meni). Npr. neki mačkovi citati i Koralinini razgovori s njime:

-"Zdravo", odvratila je Koralina. "U vrtu moje kuće vidjela sam mačka koji izgleda točno kao ti. Ti si sigurno njegov drugi mačak." (Mislila je da u svijetu "Druge majke" sve ima svoj alter ego (drugo ja))
Mačak je odmahnuo glavom. "Ne", rekao je. "Nisam ja ništa drugo. Ja sam ja."-

-"(...)Kako se zoveš?" upitala je mačka. "Evo, ja sam Koralina. U redu?"
(...)"Mačke nemaju imena" reče (mačak).
"Ne?" upitala je Koralina.
"Ne", odgovorio je mačak, "Ali vi, ljudi, imate imate imena. To je zato što ne znate tko ste. Mi znamo tko smo, pa nam imena nisu potrebna." (Da li se mi razlikujemo bez imena?)-

-"Ovo je ovdje" (mačkov odgovor nakon što ga je Koralina upitala gdje se nalazi mjesto gdje je dospjela)-

(Također ima i citata iz drugih knjiga, kao oni iz Macbeth, Hamleta, itd.)

-"Je l' ovo bodež, što pred sobom vidim?"- (Macbeth)


(Pričica koju je Koralina napisala na kompu svoga tate)

"KORALININA PRIČA

BILA JEDNOM JEDNA DJEVOJČICA
ZVALA SE JABUKA. VOLJELA JE
PUNO PLESATI. PLESALA JE I
PLESALA DOK JOJ SE NOGE NISU
PRETVORILE U KLOBASICE. KRAJ"


Naravski, evo i trailer. Dodali su još jednog lika. Ne znam zašto. Film su napravili isti oni koji su snimili i "Nightmare before Christmas"



comment please.cerek

Post je objavljen 20.04.2009. u 11:32 sati.