Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dan-noc

Marketing

Kako pristupiti drugom racunaru preko neta !!!!!

Evo ide i ovo resenje lako je videcete i sami :D

Ako nemas staticku javnu IP adresu moci ces da pristupas kompu koriscenjem DynDNs-a.
Kako
Prvo moras da se registrujes na njihovom sajtu i odaberes ime koje nije u upotrebi npr
dragisa011.dyndns.org , potom skines sa njhovog sajta programcic koji se zove dyndns updater koji ces instalirati na racunaru kojem ces pristupati (nije nuzno da bude bas na tom pc-ju ako imas mrezu bitno je da je stalno ukljucen). Prilikom instalacije ces uneti ime pod kojim si se registrovao na sajtu npr dragisa011 i password koji si takodje postavio prilikom kreiranja naloga. Potom kada se ovaj programcic startuje on ce dyndns serveru javljati koja je tvoja trenutna javna ip adresa, a server ce u svojim rekordima upisivati svaku promenu javne ip adrese i kad neko gadja dragisa011.dyndns.org uvek ce ga bacati na tvoj komp.
Ovo je deo resenja kada nemas staticku javnu ip adresu, neki ruteri imaju u sebi i opciju
dyndns ali meni moj ruter nije hteo da radi kako trebapa ti prenosim ono u sta sam siguran.

Drugo potreban ti je softver za daljinski pristum, Windows XP i 2003 server u sebi imaju opciju remote desktopa i doticni treba koristiti jer je dobar i pouzdan.
Sve sto treba da uradis je da otvoris Start-Run i ukucas mstsc sa nekog racunara van tvoje mreze koji ima XP Prof ili 2003 server i u prozoru ukucas dragisa.dyndns.org i R desktop ce gadjati tvoj komp.
Preduslovi
Kompu kome pristupas moras da omogucis opciju remote desktopa d klik na My Computer -Remote i cekirati Remote desktop (da bi radilo moras imati usera sa pravom pristupa i sifrom, administrator podrazumevano ima pristup)
Ukoliko imas adsl i kablovski router moras proslediti port 3389 sa routera na unutrasnju ip adresu racunara (opcija port forwarding ili virtual server na routeru).

To je sto se tice pristupa direkto na racunar, mozes se povezivati i drugacije npr vpn-om tada ti prvi deo price i dalje vazi.
Nemas potrebe za instalacijom VNC-a, PC Anywhere-a i sl win u sebi ima sve sta ti treba.


Post je objavljen 20.04.2009. u 10:32 sati.