Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

SDP mora izgubiti Zagreb

U Listopadu 2007. autor CNN bloga uputio je otvoreno pismo Zoranu Milanoviću u kojem ga je pozvao da smijeni Milana Bandića zbog mnogobrojnih afera koje su se vezale uz njegovo ime. Do prije samo par mjeseci iz redova SDP-a, a ponajprije iz usta samog Zorana Milanovića, slušali smo kako je Milan Bandić SDP-ov glavni adut u utakmici za Zagreb. Zatim je od nekud iskočio Josip Kregar i u samo par tjedana od outsidera postao najozbiljniji kandidat za gradonačelnika. Rezultat? Odjednom su u SDP-u „došli pameti“ i odlučili maknuti Bandića. Štoviše, Milanović je odlučio da će on biti na čelu liste za Zagreb.

Što nam to govori? Na žalost ništa dobrog. Ovim potezom SDP je pokazao da ga uopće nije briga za principe, jer ako su do samo prije par mjeseci govorili da svih ovih godina Bandić odlično radi svoj posao, zašto ga sad miču? Zar je u samo par mejseci moguće poništiti sve ono što se radilo godinama? SDP je ovim potezom i pokazao da od one Račanove legendarne rečenice da se „Vlast može izgubiti, ali obraz ne“ nije više ostalo ništa. SDP danas samo gleda kako ostati na vlasti i pri tome uopće ne bira sredstva i načine. Bandić im je bio dobar dok je donosio glasove, a danas, prvi put da mu netko diše za vratom, miču ga.

Sve ovo možemo svesti pod onu poznatu „Kasno Marko na Kosovo stiže“, ili u ovom slučaju, „Kasno Zoki u Zagreb stiže“. Autor ovog bloga, nekoć je podržavao SDP i glasao za njih, no danas više to nije slučaj. Milanović je ispao sve ono suprotno od onog što se očekivalo. Umjesto odlučnog i energičnog leadera (kao što je to Barack Obama) ispao je mlitavi kalkulant kao što su to Ivo Sanader, Josip Friščić ili Anto Đapić. Bezlično sivilo hrvatske političke scene čiji jedini smisao je održati se što duže na vlasti radeći što manje. Svaka čast pojedincima iz SDP-a kao što su primjerice profesor Josipović ili Nenad Stazić, ali na žalost oni ne vode SDP.

Čini se da SDP treba proći svoju katarzu i izgubiti izbore, kako bi nakon toga uslijedili unutarstranački izbori (koji su se trebali održati još odmah po gubitku nacionalnih izbora jer je Milanović to i sam najavio ukoliko će izgubiti izbore) i konačno vođenje SDP-a preuzeli ljudi koji znaju što i kako treba napraviti i u koje vrijeme povući prave poteze. Ukoliko SDP ne izgubi izbore u Zagrebu, neminovni proces katarze samo će se prolongirati za neka druga vremena i u tome su na kraju svi gubitnici.

Post je objavljen 20.04.2009. u 10:35 sati.