Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obadzo

Marketing

...Sv.Jure!

...Thompson - Lijepa Li Si

Bijakova ...rekli bi stari zitelji za Biokovo, planinski masiv tu odma na korak mista od mene.
Dili nas lipi plavi Jadran od Dalmatinske zagore. Proteze se od prijevoja Dubci na zapadu do prijevoja Sarnac na istoku, te od prijevoja Turija iznad Zupe na sjeveru do Makarskog poluotoka Osejava na jugu...
...a sad kad sam vec poceja laprdat ka' da radim na info punktu u istoimenom parku prirode, moran ic' do kraja i rec da se nalazi na podrucju gradova Makarske i Vrgorca, te opcina Brela, Baske Vode, Tucepi, Podgore, Zagvozda, Zadvarja i Sestanovca.
...i sad ono najvaznije zbog cega sam i poceja ovo pisat, posto je danas Sv. Juraj!

Image Hosted by ImageShack.us

A Sveti Jure je i...

Image Hosted by ImageShack.us

...sa 1762 m najvisi vrh obimnog vec spomenutog Bijakova i treci planinski vrh po visini u Hrvatskoj. Na vrhu se pored manje crkvice sv. Jure koja je podignuta 1968. godine umjesto prethodne crkve sv. Jure koja je vjerojatno bila sagrađena odmah po pokrstavanju, a sigurno je postojala u 12. stoljecu o cemu svjedoci kamena ploca koja se nalazila iznad oltara stare srusene crkvice / crkva se spominje 1640. godine, a bila je obnavljana kroz proslost u vise navrata dok nije konacno srusena 1965. godine /, da bi ustupila misto TV tornju i zgradi za telekomunikacijske uređaje, koji narusavaju izgled planine, ali sta ces ...to je ta jebena tehnologija bez koje se danas ne moze zivit.
...al' nema veze i pored toga ima nesta lipa u svemu tome jer se sa vrha puca veoma lip panoramski pogled, koji seze od Splita koji je odozgor ka' mala tockica, priko Dinare, Buskog blata pa sve do planina u susjednoj nam BiH i sa druge strane do otoka Visa, Korcule, Hvara i Braca, a za lipog vrimena moze se vidit cak i Italija.




...ka' na dlanu su ti more, otoci, pucina. Vidi se na jugu Peljesac... pari ti da letis avionom ili ka' tica.
... kad uvatin vrimena, cesto se zaletim gore na tu velebnu planinu i uvik se divim lipoti majke prirode. Bilo to sad u prolice, liti, u jesen ili zimi kad idemo okusit mrvu sniga.
Bija sam u razna doba dana, al' volija bi jedno svitanje litnjeg dana da docekam na vrhu zamotan u deku...
...a ne, neeeeee... zamotan u bilo, bas kako ide pisma o Hajduku i Torcidi!
Gledas taj krs, taj kamen, divlje bilje, vrlet, surov al' ujedno mocan kraj... srce ti naraste, napuni se nekom snagom i sitis se one pisme od Thomsona...

Oj Zagoro lipa li si,
Slavonijo zlatna ti si,
Herceg-bosno srce ponosno.
Dalmacijo, more moje,
Jedna dusa, a nas dvoje,
Pozdrav Liko, Velebita diko…
…lipaaaaa li siiiiiiii…

... dodje coviku da zapiva iz svega glasa tako da ga negdi dole u Zagvozdu ili Makarskoj mogu cut.
...ha, mozda ce ne'ko slucajno stat, bacit pogled gore, zavrtit glavon i u po glasa rec:

...lud li siiiiiii !!! belj


...lip pozdrav! mah


Post je objavljen 23.04.2009. u 00:05 sati.