Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Ulica koja nestaje (1): Knežija

Kvart Knežija je više-manje poznat svima, a vjerojatno većina vas zna i za istoimenu ulicu, no ne znam da li ste upućeni da je ta ulica nekad bila puno važnija i duža. A tokom posljednjih godina skratila se za još komad ili dva tako da je pitanje dokad će uopće živjeti.

Trenutačno ulica Knežija obuhvaća dio između Ujevićeve ulice i Selske ceste (iako sam park u stvari ima naziv Park Hrvatskog proljeća), a sama ulica ima tek kućne brojeve 1-7. Dosta malo obzirom da ih je nekad imala i više od stotinu što se još uvijek može vidjeti na fasadama nekih starijih kuća (pogledajte fotke na dnu posta!).


Knežija na raskršću sa Selskom ("kod Name"). Snimio: Vanja


Knežija između Bićanićeve i Selske. Snimio: Vanja

No, pogledajmo sad na reprodukciji dijela plana grada iz 1958. kako je ulica nekad izgledala: kretala je od Nove ceste (od njenog podvožnjaka ispod Savske), zatim je krivudala područjem na kojem su sad zgrade izgrađene tokom 60-tih i 70-tih (sadašnja Papova ulica i poljana Josipa Brunšmida), zatim se kretala više-manje današnjom trasom do sadašnje Selske (tada je tom trasom išla ulica Srednjaci) i zatim se pružala do ulice Vurovčica (koja i danas postoji), odnosno u novije vrijeme do ulice Srednjaci (koja se izgradnjom "premjestila" nešto zapadnije - vidi kartu!).


Reprodukcija dijela plana grada iz 1958. Snimio: Vanja

Sada se najistočniji dio Knežije (od Nove ceste do Omiške ulice) zove Stara Knežija, slijedeći dio (pored crkve) nosi ime Papova. Zatim slijedi dio koji više ne postoji, pa onaj koji postoji još i danas, a dio od Selske do Srednjaka (sadašnjih) je pred koju godinu dobio ime Ulica Blaža Trogiranina. Razlog za to preimenovanje ne znam, smatram da bi bilo pogodnije da nova imena dobivaju nove ulice, a da već postojeće zadrže svoja stara imena, to je na neki način ipak mali spomenik gradu kakav je nekad bio. Na žalost, tokom izgradnje i promjena grada izgubilo se već mnogo imena ulica i toponima (o jednoj takvoj "izgubljenoj" ulici i imenu za čitav brijeg ću pisati uskoro!) i to je zaista žalosno.

Spomenut ću još i jedan dio nešto novije povijesti ulice: naime, na raskršću Knežije i Selske, tamo gdje je sad Pitarello i samoposluga Mercatora, je do pred 15-tak godina bila mala robna kuća "Name" (drugi njen dio je sada Maxi Konzum u Ujevićevoj ulici!), a nakon toga kratće vrijeme i drogerija "dm", jedna od prvih u Zagrebu.

No, pogledajmo sad još malo fasade kućica koje su nekad bile dio ulice Knežija, a danas više nisu. Promjena adrese iz Knežija 122 u Ulica Blaža Trogiranina 20 mi je još razumljiva, no malo je teže objasniti kako to da je kuća koja je nekad bila na adresi Knežija 124 (dakle, susjedni objekt prije spomenutom!) sada nalazi u potpuno drugoj ulici (na adresi Livanjska 21b). A to adresiranje je tim čudnije jer Livanjska ulica, koja je postojala i nekad, ulazi (a ulazila je i nekad) pod pravim kutem u ulicu Knežija.

No, i to je tek jedan od malih gradskih bisera koji grad čine zanimljivim (i zahvalnom temom za ovaj blog wink )!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Post je objavljen 20.04.2009. u 08:52 sati.